5.mēnesis - laiks aktivitātēm.

5.mēnesis - laiks aktivitātēm.

02. Aug 2017, 13:18 muzikantu_mamma muzikantu_mamma

Kustības. Veļamies uz vēdera un atpakaļ uz muguriņas. Mēģinam arī rāpot. Sanāk ļoti labi "buksēties" un uz priekšu jau arī tiekam, bet katru reizi citādāk, gribētu gan teikt - kā tajā brīdī ir izdevīgāk. Ļoti patīk arī ielikt savas kājas mutē - tās mums ir ļoti gardas. Un kājas slejas tik ļoti uz augšu, ka reizēm šķiet, ka uztaisīs špagatu gaisā.

Roku un acu koordinācija. Ļoti patīk vērot visu notiekošo - mazais pētnieks. Ja dzird mammas vai tēta balsi, tad galviņa pagriežas skaņas virzienā. Arī tv reklāmas mums ļoti iet pie sirds, jo viss ir tik krāsains. Sniedzas pēc mantiņām ļoti precīzi. Ja ir jāizvēlas no savām mantām vai sadzīves lietas, tad mēs labāk izvēlamies sadzīviskos priekšnetus - tv pultis, ūdens pudeles, kafijas krūzes, u.c. Stingri satver savas mantas un negrib tās atdot. Esam iemācījušies arī pārlikt mantiņu no vienas rokas otrā. Ļoti interesē arī aiztikt mammas un tēta seju - jāizpēta tak ir kas tas tāds deguns, mute un ausis ir.

Saziņa ar apkārtējiem. Mūsu valodiņā ir ienākuši pāris līdzskaņi - D, M, B, G. Sanāk arī Gugu Gigi. Taisam dažādas burbuļojošās skaņam. Esmu ievērojusi, ka māk arī atdarināt sejas izteiksmes - smaidu, izbrīnu. Atdarina arī dzirdētas skaņas, piemēram, ja mamma smejas, tad Gabrielam arī jāsmejas, ja mamma pūs burbuļus, tad Gabrielam arī jāpūš burbuļi. Saziņa viņam ļoti mīļa. Ja ar viņu runājas, tad cītīgi mēģina tev atbildēt.

Ko bērns apgūst. Pēta visu apkārt notiekošo un to dara ar patiesi lielu interesi. Ir iemācījies fokusēt skatienu. Ir ļoti ziņkārīgs un visi priekšmeti, kuri ir apkārt tiek aptaustīti un ielikti mutē. 

Komunikācija un emocijas. Māk viens pats ļoti ilgstoši spēlēties. Jaunas lietas sev apkārt izraisa ļoti lielu interesi. Ja mēģināsi izņemt rotaļlietu no rokām, tad parādīs savu neapmierinātību. Nu kuram gan patīk, ja atņem mīļo mantu?! Atšķir savējos no svešiem, tādēļ ja ir jaunu cilvēku publika, tad obligāti sākumā ir jābūt mammai vai tētim, lai ir drošības sajūta. Aktīvi smaida un smejas par atraktīviem notikumiem un ne tikai - smaidi un smiekli ir ikdiena, šķiet, ka manu dēliņu varētu sasmīdināt jeb kas. 

Katra diena mums ir kā jauns piedzīvojums. Šodien jau ir mūsu jubileja - puse no gadiņa. Laiks skrien vēja spārniem, tādēļ ir jāizbauda katra minūte. Ir jāpriecājas par katru bērniņa mazo un lielo sasniegumu, lai gan visi sasniegumi ir lieli. Jāspēj atrast miers tajos brīžos, kad ir grūti, jo ne vienmēr viss ir rožaini un ir taču arī kašķu dienas, tāpat kā pieaugušajiem, bet tas viss ir sīkums salīdzinājumā ar to, kad redzi savu bērnu smejamies, smaidam un kad viņš ir vesels.