5 faktori, kas ir svarīgi mazuļa agrīnās attīstības posmā

5 faktori, kas ir svarīgi mazuļa agrīnās attīstības posmā

13. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau no brīža, kad mazulis piedzimis, viņš sāk iepazīt jauno apkārtējo pasauli. Ņemot vērā 5 pavisam vienkāršus faktorus, tev ir visas iespējas bērna iepazīšanos ar jauno nezināmo padarīt vieglāku un veiksmīgāku.

Esi blakus

Bērna spēju attīstība pirmā dzīves gada laikā ir cieši saistīta ar viņa emocijām. Tas nozīmē, ka mazuļa noskaņojums ir atkarīgs no kontakta ar māmiņu. Tāpēc, atceroties, ka pirmajā gadā tu ieguldi pamatīgu artavu bērna turpmākajos panākumos un attīstībā, neliedz viņam savu klātbūtni.

Sniedz brīvību

Mazulis iegūst pasaules izzināšanas pieredzi, ja viņš to var izpētīt no dažādiem skatpunktiem. Tāpēc bērniņu ieteicams nēsāt uz rokām dažādās pozīcijās, kas ne tikai veicinās viņa ķermeņa simetrisku attīstību, bet arī ļaus labāk apskatīt apkārt notiekošo. 

Izveido piemērotu vidi

Iepriekšējais punkts cieši sasaucas arī ar bērnam piemērotas vides izveidi, kas nozīmē, ka tai jābūt bērna attīstību veicinošai. Kā norāda Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Klaudija Hēla, nav vajadzības izdot naudu par dārgām rotaļlietām, jo viss ģeniālais ir vienkāršs – bērnam patiks rotaļāties ar kastēm, bļodām, koka karotēm un citiem bērnam drošiem mājsaimniecības priekšmetiem. Tiesa, atceries, ka plašuma nodrošināšana rotaļu vidē nebūt nenozīmē, ka tajā valda haoss. Rotaļu vietā nevajadzētu būt pārāk daudz mantām, savukārt pašam rotaļlaukumam jābūt ierobežotam, lai bērns zinātu, ka tas ir viņa laukums. Tam vari izmantot dažādas kastes, spilvenus, pufus. 

Ļauj rotaļāties pašam

Bērns spēj daudz vairāk nekā mēs, varbūt, domājam. Tāpēc fizioterapeite Klaudija Hēla atgādina, ka ļoti svarīgi ir ļaut bērnam rotaļāties pašam, nevis vecākiem ierādīt, kā būtu pareizi jāspēlējas. Nesteidzies bērnam palīdzēt, ļauj viņam pašam sajust savu spēku, spējas, lai tiktu ar dažādām situācijām galā pats.

Interesanti, ka pat jaundzimušais ik dienu, intensīvi iepazīstot pasauli, risina jaunas problēmas, ar kurām viņš nekad iepriekš nav saskāries.  

Izbaudi mammas lomu

Mazs bērniņš lieliski prot nolasīt citu emocijas, tāpēc ne velti pastāv teiciens, ka mierīgai mammai ir mierīgs mazulis. Protams, tas ir neizsakāmi grūti, ja esi nogurusi, mammas loma tev pašai ir kā jauns nezināmais, taču ir svarīgi, lai jūsu abu kopīgais laiks būtu patīkams un interesants gan bērnam, gan tev, māmiņai. Pavadiet priecīgi kopā laiku, iepazīstot pasauli, koncentrējoties uz patīkamo, ikdienas raizes cenšoties atstāt otrajā plānā.