2gadnieces rotaļlietu lāde

2gadnieces rotaļlietu lāde

03. Dec 2017, 12:29 Klintasmamma Klintasmamma

Sāksim ar atzīšanos. Noteikti esmu kļuvusi atkarīga no rotaļlietu pirkšanas meitai, jo ļoti patīk meklēt un atrast ko tādu, kas viņai patīk un noder, kas, lai cik neticami tas arī mūsdienu pārpildīto plauktu laikā izklausītos, nemaz nav viegli. Nopirkt kaut ko ar vajadzīgo vecuma zīmīti uz kastes ir viegli, taču atrast plašajā piedāvājumā kaut ko, kam būtu vairākas tieši manam bērnam nepieciešanas funkcijas, itin bieži nav iespējams.

Meitai netālu no “Lāčuka” katru nedēļu ir nodarbības, pēc kurām dodamies izvēlēties viņai kādu dāvanu. Pirmajā reizē nopirkām Clemmy klučus, kuri itin ātri mūsmājās kļuva lieki un nevajadzīgi.

Nākošajā reizē izstaigājām pilnīgi visu, bet mana jaunkundze neko negribēja. Varēju piedāvāt visu, kas pašai likās interesants (un ko noteikti būtu iegādājusies, ja būtu veikalā bez meitas), taču meitu šīs mantas neinteresēja. Viņa gan vienmēr pati mani ievelk “Lāčukā”, lai apskatītos, kas tur ir, taču uz jautājumu, vai pērkam, saņemu skaidru žestu, ka nē.

Opis mazo ir vedis uz populārākajiem bērnu veikaliem, lai taču izvēlas kaut ko, kas patīik, taču tālāk par mantu paturēšanu rokās netika, atzīstot, ka meita nu gan ir pieticīga, jo neko nevēlas (es gan aizsūtīju viņu uz grāmatnīcu, kur mazā ātri vien parādīja opim, kas viņu interesē, jo grāmatas mums vajag daudz un visas!)

Neskatoties uz iepriekš rakstīto, meitu ļoti interesē rotaļāšanās un mantas, bet es un citi “dāvinātāji”  tās iepriekš nemācējām atrast.

Mums ir paveicies, jo meitai regulāri ir rotaļāšanās nodarbības ar ergoterapeiti, kur 40 minūtēs viņas izspēlē 7-8 spēles, iemācoties gan jaunus vārdiņus, gan pareizu satvērienu, gan gatavojot mazās rociņas un pirkstiņus sarežģītām nākotnes darbībām kā pogu aizpogāšana, griešanna ar šķērēm u.c.

Tieši ergoterapeite ir kļuvusi par labāko padomdevēju, izvēloties rotaļlietas, kas mazajai gan patiks, gan palīdzēs, itin bieži liekot secināt, ka ļoti daudzas mantas mūsu veikalos nemaz nav atrodamas :(

Man ir pilnīgi vienalga, vai manta ir Valdorfa vai Montessori fanu iecienīta, šobrīd īsti neuztrauc arī krāsa un materiāls (saprāta robežās, protams, jo vienmēr jāizvērtē to, cik droša šī rotaļlieta ir bērnam), isu nosaka tikai un vienīgi tas, ko ar šo rotaļlietu var darīt.

Cik bieži pērku kaut ko meitai? Nav tādas normas, bet vidēji 2x 3nedēļās viņai ir kas jauns, ja pieskaita arī visas dāvanas no radiniekiem un to, ko es pati mēdzu mājās uztaisīt.

Visas mantas gan na pieejamas vienlaicīgi, jo liela daļa tiek turēta lielajā kastē, kurai mazā nevar piekļūt. Pieejamas ir tikai dažas rotaļlietas, kas pēc ilgākas lietošanas tiek nomainītas ar lielajā kastē esošajām.

Šobrīd spēlējamies ar:

  1. Saukšu par krustiņu/nullīti spēli, jo nav ne jausmas par īsto nosaukumu. Palīdz trenēt pincetes tvērienu un roku koordināciju, liekot monētiņas iekšā. Mācāmies krāsas (dzeltens/sarkans), vārdiņus (kolonna/rinda/pilns/brīvs/tukšs, liec pa labi(kreisi), blakus). Varu vienu kolonnu salikt noteiktā rakstā, ko meitai jāatkārto. Mēs varam arī skaitīt, cik ir dzellteno, sarkano, bet tad, kad mazā būs paaugusies, varēsim spēlēt krustiņus un nulītes. Vai nav izcila rotaļlieta? Vienīgais trūkums manis nopirktajai ir tas, ka monētiņas nav pilnīgi gludas (ar gludām bērniņam ir grūtāk, tāpēc treniņš vērtīgāks), jo veikalā tās bija beigušās.20171203122047-41682.jpg
  2. Koka klucīši. Rotaļlieta, kuru vajag katram bērnam. Šobrīd meita izskatās pēc topoša brīnumu arhitekta, jo man itin bieži nav ne jausmas, kā viņas konstrukcijas turās kopā, taču es ļoti priecājos, ka viņai ļoti patīk būvēt un parastie koka klucīši ir tik iecienīti.
  3. Dažāda izmēra kartona kubi ar zīmējumiem uz katras skaldnes, cipariem un vienu izņemtu skaldni, lai ir caurums.  Man nav ne jausmas, kāpēc veikalos tie maksā tik, cik maksā, jo ļoti ilgi roka necēlās maksāt 29 EUR par 10 kartona klucīšiem, domājot, ka varu taču tos uzmeistarot arī pati, taču man veicās Lietuvas Norfā pamanīt grozus ar rotaļlietām, kurām ir 70-90% atlaide un tikt arī pie kārotajiem kubiem  par 6 EUR. Patīkami, ka tādi grozi ir bijuši vienmēr (ja gadās būt Lietuvā, Norfas rotaļu grozi ir kļuvuši par obligātu prasību šoferim), kā arī tajos var atrast tiešām vērtīgas rotaļlietas (daudz koka, maz krāsu un gaismiņu). Pagājušajās brīvdienās vien nopirku 3 lielos maisus ar rotaļlietām,  ko dāvināt gan meitai, gan radu bērniem, samaksājot vien 28 EUR. Kubi ideāli noder būvniecībai, mācoties lielāks/mazāks. Varam likt gan tā, lai no malām veidojas zīmējums, gan pēc skaitļiem (1-10), gan jaukt skaldnes un smieties par to, kas sanāk. Meita labprāt būvē viena, ļaujot mammai atpūsties un novērtēt skaistos torņus.
  4. Puzles. Ja sākumā noteikti jāizvēlas tādas, lai bērnam ir ērti ielikt figūru+ar zīmējumu arī vietiņā, kur liek, lai vieglāk saprastu, kur/kā ielikt, tad tagad topā arī sarežģītāki varianti. Īpašu uzmanību pievēršu tam, lai ir dažādi mazie rokturīši, aiz kuriem tur, lai mazajiem pirkstiņiem ir darbiņš, jo galvenais nav atrast īsto vietu, bet pagrozīt roku, pirkstus, lai ievietotu. Patīk arī makšķerēšanas puzle, kur zivtiņas ir ar magnētiņiem. Mammas šo noteikti ir redzējušas un nopirkušas, jo cena ir patīkama (var atrast līdz 2 EUR), bet bērniņš iemācās darboties ar visai sarežģītu un ne pārāk stingru sistēmu, ar vienu roku turot makšķeri, bet ar otru ņemot nost zivtiņas.
  5. Šķirošanas kubs. Šis mums patīk un ir jau sen. Bērnam augot, sarežģītību palielinām liekot kubā figūras no sāniem un ļaujot mazajai pašai kubu grozīt un meklēt, ne pagriežot skaldni un liekot izvēlēties. Lai arī mana meitiņa vēl daudzas formas nevar pateikt, viņa izcili pazīst gan taisnstūri, gan kadrātu, gan apli, ovālu, rombu, trapeci, pusapli, sektoru, trijstūri un pat rombu.
  6. Domino, atmiņas trenēšanas spēles, sakarību kartiņas. Ir pienācis periods, kad mazā izbauda, ja jāmeklē līdzīgie, tāpēc domino ir kļuvusi par mūsu ģimenes ikvakara spēli. Atmiņas spēlē meklējam īsto kartiņu maksimāli īsā laikā, apgūstot vārdiņus un trenējot atmiņu, arī šī meitiņai ir ļoti tīkama spēle. Sakarību kartiņas jau ir nedaudz sarežģītākas, jo, piemēram, vienā ir pastkaste, bet otrā vēstule un bērnam jātrod pāris. Ziei+vāze, kurpes+zeķes u.c.. Šīs kartiņas sūtīju aliexpress par mazāk nekā 2 EUR (metāla kastītē ērtākai uzglabāšanai), meitiņai vēl ne pārāk labi sanāk ar sarežģītākām lietām tikt galā, bet spēle noteikti aizrauj un patīk. Protams, meklējam arī otru pusīti attēlam (kaķīša abas puses, cūkas, kazas), kā arī spēlējam kartiņu spēli, kur jāmeklē dzīvnieku mazuļus, tos salipinot kopā un atkārtojot, kā tad katra dīvnieka bērniņu jāsauc. 20171203122550-82162.jpg20171203122515-65014.jpg20171203121726-15401.jpg
  7. Pincetes un citi zvēri. Viss pirkstiņu sagatavošanai griešanai un spēlēm ar bumbiņu kastaņu, pupiņu un citu brīnumu pārlikšanu no vienas vietas otrā.20171203122233-30300.jpg
  8. Un vēl šis tas pirkstu veiklībai, krāsām un līdzīgo meklēšanai20171203122855-64531.jpg20171203122655-61163.jpg20171203121927-63503.jpg
    20171203121432-41429.jpg
  9. Grāmatas. Angļu, latviešu, krievu, vienalga, galvenais, lai ir ko lasīt, skatīties un iemācīties.20171203122343-80201.jpg
  10. Bumbas. Jo vairāk, jo labāk, bet obligāti, lai daudz!
  11. Priekam, dziesmiņām, izklaidei, jo brīžiem mamma nopērk kaut ko, kas meitai vienkārši patīk vai varētu patikt