Zīdīšana ekskluzīvi ar krūti ilgāk par 9 mēnešiem var būt riskanta

Zīdīšana ekskluzīvi ar krūti ilgāk par 9 mēnešiem var būt riskanta

03. Oct 2009, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iepriekšējie pētījumi pierādījuši, ka pirmajos 6 dzīves mēnešos tikai ar mātes pienu ēdinātiem mazuļiem ir mazāks risks saskarties ar alerģiju, astmu un ekzēmu, taču ar jaunu atklājumu nākuši klajā Helsinku Ādas un alerģijas slimnīca, raksta The Telegraph.

 

Tika izpētīti 200 māšu bērnu nosliece uz alerģijām 5, 11 un 20 gadu vecumā. Izrādījās, ka vairāk nekā puse bērnu, kas tika ēdināti tikai ar mātes pienu līdz 9 mēnešu vecumam, ir ar lielāku noslieci uz alerģiju.

 

Savukārt, cits pētījums, ko veicis Stokholmas Karolinska institūts, pierādījis, ka ar krūti ēdinātiem bērniem vēlāk dzīvē ir labākas spējas uzveikt stresu nekā “pudelīšu”

 

Jāpiemin, ka Latvijā retas ir situācijas, kad bērni 9 mēnešus tiek ēdināti tikai ar mātes pienu un nesaņem papildus ēdienu. Taču tādi tomēr ir. Vai šiem bērniem tiešām ir lielāks alerģizācijas risks? Būtu interesanti uzzināt!

04. Oct 2009, 19:34

mamasabina - aciimredzot ko nu katrs lasa un kam tica, jo informaacija krasi atshkjiras - gan taa, ko mums maaca aarsti, gan taa, ko vieteejie portaali un zjurnaali, gan taa, kas ienaak no aarzemeem. Esam paarbaudiijusi Liivas (vecaakaas meitas) punchuku - mums viss ir ideaalaa kaartiibaa, taa kaa nekad neticeeshu, ka taads shkjiedrvielu avots kaa banaans var kaut ko sabojaat.
dace - es tevi pilniigi saprotu 😀 Muusu draugu gjimenee identiska situaacija 😀 Meitai jau 2ar pus gadu, bet joprojaam pie pupa lien 😀

rita123 rita123 04. Oct 2009, 14:21

Piekrītu Dacei.Es savus bērnus baroju nedaudz pāri gadam un veselība ideāla😀piebarot sāku ap5 mēn.

04. Oct 2009, 13:32

Nezinu kā ir pareizi,kā nepareizi,bet es uzskatu ,ka bērnu barot normāli ir līdz gadam,un mazliet pāri.Man kautkā liekas ļoti dīvaini,kad kada mūsu paziņa,kurai bērnam ir krietni pari diviem gadiem,dod viņam savu krūti.Mazais vienkarsi pieglaužas un ņurkst,ka grib cicīti.

04. Oct 2009, 09:50

Ak jā, bez tam vecākā meitiņa jau no 3 nedēļām ēda maisījumu (tā sanāca, ka pieniņš man pašai pazuda...) un imunitāti uzņēma tieši no šiem biezenīšiem un augļu un dārzeņu suliņām. Nekad nepiekritīšu tam, ka ar maisījumu barotie bērni slimo biežāk - cik nav bijis gadījumu draugu un radu ģimenēs, kad mazie krūts ēdāji ir pat slimnīcās tikuši, bet mēs (izņemot iesnas, kas nav slimība, bet normāla parādība mazajiem) pat slimojušas neesam. Protams, ka esmu par mātes pienu, bet jāzina taču arī robežas.

04. Oct 2009, 09:46

Vienmēr esmu uzskatījusi, ka tā ir pilnīga taisnība un man nekādi pierādījumi izņemot mūsdienu bērnu veselības līmeni nebija vajadzīgi. Mūsu mazajai māsai ir pusotrs mēnesis, bet viņa jau zina, kas ir burkānu sula. Tāpat kā vecākā māsa, arī viņa jau no 2 mēnešiem saņems saspiestu banāniņu un rīvētu ābolīti (protams, ka miniminimālās devās, bet tas jau ir sākums! ). Un te nu pārsteigums - vienmēr esmu klausījusies, ka par agru, ka nedrīkst u.tt., bet mēs nekad neesam slimojušas, nekad neesam saskārušās ar vēderkaitēm un kur nu vēl alerģijām. Tā slimīgā attieksme, kura valda saistībā ar bērnu piebarošanu - ko, kad un kā dot - ir vienkārša naudas pelnīšana, kurai ir izdevies lielākajai daļai jauno māmiņu iepotēt kas un ka darāms.
Mēs apvienojam senās, vecās un nedaudz mūsdienu zināšanas un esam veselas. Turklāt klausam tikai ģimenes ārstei, kuru ilgi meklējām tādu, kurai var uzticēties.
Un vispār par ilgu barošanu - skatījos krievu raidījumu pa TDI, kur runāja tieši par krūts barošanu - līdz gadam bērnam jau ir jāpārtrauc zīst krūti, lai izaugtu ar veselīgu psihi, kāda barošana ar krūti bez piebarojuma var sanākt 9 mēnešu vecumā??? Speciālists īpaši uzsvēra, ka pēc gada mātes piens pat vairs nav piens, bet drīzāk ūdens, kuru bebis padzeras aiz ieraduma, nevis vēlmes pēc pārtikas...

03. Oct 2009, 17:13

mums arī sanāca,tā ka mazs baroju ar savu pienu...ātri sāku piebarot ar maisījumu..man jau negribas ticēt šim pētījumam.

03. Oct 2009, 12:20

Mēs jau no 5 mēneshiem sākām ar biezenīšiem pamazām piebarot...paralēli baroju ar savu pienu līdz 1,3 gadiem...tagad visu pārejo ēd ljoti labi....😀😉😉