Zīdainim ceļojot arī jābūt pasei

Zīdainim ceļojot arī jābūt pasei

03. Feb 2010, 12:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par formalitātēm dodoties ārpus Latvijas robežas ar bērnu, Māmiņu Kluba radio pastāstīja Valsts robežsardzes pārstāve Inese Sticere.

Pases un pilnvaras

Dodoties ārpus Latvijas robežām bērnam obligāti arī jābūt pasei, jo kaut arī Latvija  pievienojās Šengenas telpai, kārtība palika iepriekšējā. Ja bērns iedzīvotāju reģistrā reģistrēts kā pilsonis vai nepilsonis un dzīves vieta reģistrēta Latvija, tad vecākiem šķērsojot robežu līdzi jāņem:

-         bērna pase,

-         bērna dzimšanas apliecība, ja vecāku pasē nav izdarīts ieraksts par bērnu,

-         bērna dzimšanas apliecība nav vajadzīga, ja vienā no līdzi braucošo vecāku pasēm ir atzīme par bērnu, kas pierāda radniecības faktu.

Noformējot bērnam pasi, atcerieties – ja nevēlaties maksāt papildus maksu, pase būs jāgaida apmēram 20 dienas. Bērnam uz fotogrāfijas jābūt vaļā acīm, bet derīguma termiņš pasei mazulim līdz piecu gadu vecumam ir tikai viens gads! Pēc piecu gadu vecuma, pasi jāmaina ik pēc pieciem gadiem, ja esat plānojuši šajā laika posmā doties ceļojumos ārpus Latvijas robežas.

Ja bērns grib ceļot patstāvīgi ( grupā ar klasesbiedriem, ar vecmāmiņu, krustmāti utt.), viņš var to darīt, sākot no 7 gadu vecuma, tikai jābūt viena vecāka piekrišanai – pilnvarai.  Pilnvarā vecāki apstiprina, ka atļauj ceļot bērnam pilnvarotās personas pavadībā un uzraudzībā.

Noformējot pilnvaru pavadonim gan nav jāsatraucas par to, cik dienu pirms ceļojuma to darīt– pilnvaru notariāli apstiprināt var  pat pusstundas laikā, tomēr precīzus termiņus varēs pateikt notārs pats.

Ja ceļā izdomā doties pusaudzis, kurš vēl nav sasniedzis 18. gadu vecumu, un neceļo, piemēram, kopā ar kādu pieaugušo, arī viņam ir nepieciešama vecāku pilnvara, kas šajā gadījumā apliecina, ka viņš var ceļot viens.

Vīzas

Latvijas pilsoņiem, ceļojot uz ES valstīm un Šengenas valstīm, kā arī uz tām trešajām valstīm, ar kurām mums ir noslēgti līgumi, nav nepieciešamas vīzas. Tomēr, ja uz kādu valsti ceļojot vīza nepieciešama pieaugušajam, tad tā ir vajadzīga arī bērnam. To, vai bērnam pasē tiks ielīmēta atsevišķa vīza, vai arī viņam ar vienu no vecākiem būs kopēja vīza, izskaidros jau konkrētās valsts vēstniecībā.

Neaizmirstiet !

Plānojot ceļojumu jāatceras arī ne tik mazsvarīga lieta, ka uzturēties vienā valstī pusgada laikā drīkst ne ilgāk kā 90 dienas. Ja ir plānots vēl garāks ceļojums, personām jādodas uz attiecīgajām institūcijām ( piemēram, policiju) un jāpiereģistrējas. Pēc reģistrācijas tiek izsniegta uzturēšanās apliecība.

Pastāsti par ceļojumiem savā ģimenes lokā, iesūtot ziņu šeit!