X un O veida kājas. Kā tādas rodas?

X un O veida kājas. Kā tādas rodas?

07. Jun 2011, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ne visiem bērniem ir taisnas kājas. Bērnībā mēdz izveidoties arī X vai O veida kājas. Kas tam ir par iemeslu? Konsultē fizioterapeite Vita Lakša.

 

 

Fizioterapeite Vita Lakša

 

Gūžas leņķis var būt lielāks vai mazāks un 5-10% gadījumu X vai O kājas var iedzimt. Tomēr lielākajā daļā gadījumu bērniņš pats sev izveido šāda veida kājas, jo ļoti ātri sāk celties kājās, kad nav nostiprināta gūžu muskulatūra un visi kauli ir mīksti.

 

Sevišķi ar šādu problēmu sastopas bērni, kuriem ir liels svars, ko kājas nespēj noturēt.

 

Uz X formu kājas parasti veidojas, kad ir sasprindzinātas gūžas, savukārt uz O veida formu- kad gūžu muskuļi ir pārāk vaļīgi, jo ir pārāk liels svars.

 

Ir gadījumi, kad šīs nepilnības izlīdzinās līdz 3 gadu vecumam, tomēr ir arī bērni, kuriem šādas kājas ir visu mūžu. Tas ir atkarīgs no tā, cik spējīga ir muskulatūra ar to tikt galā. Ja ir O vai X kājas, tad bērniņš ar steigu ir jāved peldēt, lai viņš būtu vairāk horizontālā stāvoklī. Ūdenī strādās papildus muskulatūra un ķermenis būs līdzsvarā.

 

Ja bērns ātrāk sāk staigāt- ap 9-10 mēnešiem, tad viņš tikai staigā, izdarot sev lielāku ļaunumu, jo nenotiek rāpošana vai sēdēšana. Jo viņš ātrāk sāk staigāt, jo viņš mazāk prot citas kustības, tāpēc, mīļie vecāki, metīsimies četrrāpus un rotaļāsimies ar mazuli viņam pieejamā un drošā vidē.

 

Viennozīmīgi vieglāk ir nokontrolēt, lai šādas problēmas nebūtu. Ja bērniņš būs šādi 3 mēnešus rāpojis un radījis sev problēmas, tas var tikt ārstēts pat 3 gadus.

28. Aug 2011, 13:27

Mūsu dēls sāka staigāt 9os mēnešos,tagad ir jau 7 gadi un nav ne X ,ne O kājas un svars mums bija diezgan liels tajā vecumā.

27. Aug 2011, 12:41

maneja saka velu celties kajas, pus gadu citigi rapojam un tad ari piecelamies un sakam sataigat....