VM aicina gādāt par savu imunitāti vakcinējoties

VM aicina gādāt par savu imunitāti vakcinējoties

06. Feb 2011, 21:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šonedēļ, kad Eiropā tiek atzīmēta Eiropas Imunizācijas nedēļa, Veselības ministrija (VM) aicina iedzīvotājus savlaicīgi rūpēties par savu veselību un atgādina par nepieciešamību vakcinēties.

 

VM uzsver, ka daudzu slimību gadījumos vakcinācija ir labākā profilakse, kā aizsargāt sevi un savus bērnus pret bīstamām infekcijas slimībām. Savukārt gadījumos, kad bērnu vecāki vēlas iegūt papildus informāciju par vakcināciju, viņi tiek aicināti vērsties pie saviem ģimenes ārstiem.

 

Speciālisti uzsver, ka vakcinēta cilvēka iespēja saslimt ir ļoti maza, bet saslimušajam slimība norit vieglā formā. Prakse liecina, ja sabiedrības lielākā daļa ir vakcinēta, tad infekcija vairs neizplatās no cilvēka uz cilvēku, tā vienkārši iznīkst.

 

VM atgādina, ka vakcinācijas rezultātā samazinās infekcijas slimību izplatība sabiedrībā un gada laikā tiek novērsti 30 000 saslimšanas gadījumu un 160 infekcijas slimnieku nāves.

 

VM atgādina, ka vakcinācijas kalendārā, kas ir apstiprināts Latvijā, ir iekļautas 12 vakcīnas pret infekcijas slimībām, ko apmaksā valsts bērniem līdz 18 gadu vecumam - pret B hepatītu, tuberkulozi, difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, poliomielītu, "Haemophilus influenzae" infekciju, masalām, masaliņām, pandēmisko parotītu, vējbakām un pneimokoku.

 

Savukārt ar šā gada septembri tiks sākta vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi, bet no 2011.gada 1.janvāra - vakcīna pret rota vīrusu.

 

Pieaugušajiem iedzīvotājiem valsts apmaksā vakcināciju pret difteriju un stingumkrampjiem, kas jāatkārto ik pēc desmit gadiem.

LETA