Veselības ministrija iesaka vakcinēties grūtniecēm pret gripu!

Veselības ministrija iesaka vakcinēties grūtniecēm pret gripu!

14. Nov 2011, 15:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Lai pārrunātu jautājumus saistībā ar gripas saslimstības prognozēm Latvijā, profilakses pasākumiem, kā arī medicīnas un citu atbildīgo dienestu darba organizāciju un kapacitāti saslimstības pieauguma laikā šodien, 14.janvārī, Veselības ministrijā tikās Latvijas Infektoloģijas centra, Veselības inspekcijas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Veselības norēķinu centra speciālisti, kā arī pārstāvji no Latvijas Ģimenes ārstu un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas.

Šobrīd Latvijā ar sezonālās gripas vīrusiem klīniski pierādīti  247 saslimšanas gadījumi. Speciālisti lielāko saslimstības pieaugumu ar gripu mūsu valstī prognozē tuvāko nedēļu laikā, tādēļ šobrīd ir iespējams veikt visus nepieciešamos sagatavošanas pasākumus gan sabiedrības, gan atbildīgo dienestu informēšanai un rīcības plānu aktualizēšanai. Speciālisti norāda, ka šobrīd pamatā slimo bērni un jauni cilvēki, un slimība raksturojas vai nu ar ļoti vieglu, vai izteikti smagu gaitu, kas prasa nopietnu ārstēšanos slimnīcās.

 

 Atgādinām, ka  iedzīvotājiem vēl ir iespējams vakcinēties pret sezonālo gripu, kura ietver arī pagājušā gada pandēmiskās gripas H1N1 celmu, jo vakcinācija uzskatāma par vislabāko profilakses līdzekļi, it sevišķi pacientiem ar hroniskām saslimšanām. Papildus šajā gadā speciālisti īpaši norādīja, ka nepieciešams vakcinēties grūtniecēm, jo cirkulējošās gripas vīruss īpaši smagi var ietekmēt tieši topošās māmiņas.

 

Atgādinām, ka vairākām iedzīvotāju grupām - bērniem no sešu mēnešu vecuma līdz divu gadu vecumam, pieaugušajiem virs 65 gadiem, pacientiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds, vielmaiņas un nieru slimībām, pacientiem ar imūndeficīta sindromu un pacientiem, kuri saņem imūnsupresīvo terapiju, valsts kompensē pusi no vakcīnas cenas.

 

Bet pacienti ar zemiem ienākumiem sociālā drošība tīkla ietvaros vakcināciju var saņemt bez maksas. Lai iedzīvotāji varētu saņemt daļēji valsts apmaksātu pretgripas vakcīnu, jāvēršas pie ģimenes ārsta. Ja pacients vēlas, viņš vakcīnu var iegādāties ārstniecības iestādē, ja tās ir iestādē pieejamas. Arī darba devēji aicināti parūpēties par saviem darbiniekiem un, iespēju robežās atbalstīt vakcināciju. Viena gripas vakcinācija maksā aptuveni no 5 – 10 latiem.

 

 Veselības ministrija aicina iedzīvotājus īpaši pievērst uzmanību gripas profilakses pasākumiem un ievērot mājas režīmu pacientiem, kuriem ir aizdomas uz saslimšanu. Parādoties pirmajām saslimstības pazīmēm, jākonsultējas ar ģimenes ārstu.

 

Sīkāka informācija par saslimšanas profilaksi un slimības pazīmēm pieejama Veselības ministrijas un Latvijas Infektoloģijas centra mājas lapāshttp://www.vm.gov.lv/http://www.lic.gov.lv/. Paralēli par visiem profilakses un gripas novērtēšanas pasākumiem informēti gan ģimenes ārsti, gan slimnīcu speciālisti.

 

Informācija tiks izsūtīta ar izglītības iestādēm. 

20. Jan 2011, 12:04

Vakcinācijas laiks NAV garām - es kā grūtniece potējos vakar. Imunitāte izveidojas 2 nedēļu laikā. Šīs divas nedēļas tad arī skaitās, ka cilvēks no gripas nav īsti pasargāts. Pēc tam ir.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Vakcinācijas laiks ir garām, tā kā turpmāk varam runāt TIKAI par citiem pasākumiem un karantīnām

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Šis konkrētais raksts ir Veselības ministrijas izplatīta preses relīze, nevis redakcijas viedoklis. Mēs apzināsim pēc iespējas vairāk vadošo speciālistu, kā tur īsti ir.
Arī homeopātu, jo daudzi uzticas tieši šiem ārstiem. Tā kā gaidiet viedokļus. Šobrīd ir šos viedokļus sniegusi Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Dr. Līga Kozlovska un ginekologs. Turpināsim intervēt speciālistus un sniegt pēc iespējas dažādākus viedokļus.
Redakcijas vārdā atvainojamies par sagādātajām neērtībām, ja šī VM preses relīze ir aizskārusi kādu personīgi.
Katram mums ir tiesības izvēlēties un galu galā esam pieauguši cilvēki un katrs pats atbildīgs par savu veselību.
Mūsu uzdevums ir tikai informēt.

16. Jan 2011, 19:40

Cilvēki, neticiet jūs tai parazitiskai propogandai un tiem Lopiem, kas aicinā grūtnieces vakcineties. Tas ir ģenocīds!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

procesors

No pandēmiskās gripas diemžēl mirst un ne tikai Latvijā, arī kaimiņvalstīs. Un tās ir grūtnieces, mazi bērni un veci vai cilvēki ar hroniskām slimībām.

Ir muļkīgi mūsdienās mirt no vakcīnregulējamām slimībām, tāpat kā ir muļķīgi ticības dēļ nepārliet asinis (kā tas ir ar dažu sektu locekļiem)

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Tieši tāds pats bizness, kā celt māju un pirkt ķieģeļus. Ar veselības aprūpi un zālēm (vakcīnas arī ir zāles) ir tieši tā pat. Ja vien mēs runājam par tradicionālo medicīnu. Ja esam alternatīvās medicīnas jeb vispār pret medicīnu kā tādu, tad tas ir pasaules uzskata jautājums.

Piemēram, man tagad mājās guļ cilvēks , ļoti smagi slims. Ko es daru? Protams, dodos ar viņu uz slimnīcu, kur tiek veikta operācija, lai vismaz kaut cik paildzinātu cilvēka dzīvi. Tāpat tiek lietotas zāles, lai mazinātu šausmīgas sāpes.

Protams, es dodos arī pie dziednieka, jo visi līdzekļi ir labi, lai kaut kā atvieglotu ciešanas,

Ja man būtu iespēja pagriezt laiku atpakaļ un būtu bijusi vakcīna pret šo slimību, ar ko šobrīd praktiski uz izdzišanas robežas guļ uz gultas man tuvs un ne-vecs cilvēks, es nedomājot to darītu.

Diemžēl spriedelēt mums patīk , līdz nav notikusi nelaime.

Antivakcinācijas kustība ir laba lieta līdz tā skar tikai pašus iesaistītos, kas ir viņu pašu dzīves uztvere un pārliecība.

Arī ar tādu var dzīvot un visai veiksmīgi,

Tikai diemžēl dzīves realitāte ir pavisam cita..nereti

Es šeit nestrīdēšos - neesmu grūtniece un pašlaik no gripas nebaidos, jo zināšu, ko tādā situācijā darīt. Man ir labi ārstu kontakti. Arī ķiplokus ēdu katru dienu😀

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

procesors

Bet vai Tu esi bijis tajā reanimācijas nodaļā, kur gulēja grūtnieces, kas nomira? Kāpēc tad nomira?

Ir viegli runāt, esot tālu prom no reālām situācijām

Es arī varbūt neesmu PAR visām potēm visiem, bet šeit es tomēr gribu aizstāvēt mediķus - mums ļoti patīk viņus nolikt, tikai līdz brīdim, kad ir reālas nepatikšanas, nez kāpēc visi skrienam uz slimnīcu.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

krisanta

Es atvainojos, bet tas ir ārkārtīgi aprobežots skatījums uz diezgan nopietnu problēmu...

Kā jau teicu, nevienu ar varu nevakcinē - ir svarīgi pie pirmajiem simptomiem doties pie ārsta. Palasiet ārvalstu mediju ziņas, ne tikai uzticaties antivakcinācijas kustības izplatītājiem pazinojumiem apšaubāmās interneta lapās.

Tikai nez kāpēc, kad patiešām ir smagas saslimšanas, nonākam reanimācijās , nevis kaut kur citur.

Man neviens nav jāpārliecina, lai to dara atbildīgās institūcijas.

Un šādus uzskatus arī parasti pauž cilvēki, kas ir ļoti tālu no tā visa

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

marijasmamma

Vai Tev ir kāds pamats to teikt? Ir kādi pierādījumi? Konkrēti paziņu vidū ir tieši tādi gadījumi,par ko runā?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

šeit iet runa tieši par grūtniecēm un tieši par H1N1 pandēmisko gripu. Diemžēl no šī vīrusa komplikācijas visvairāk ir tieši grūtniecēm. MK nevienu nemudina vakcinēties, to dara ārsti un Veselības ministrija. Nākamnedēļ jautāsim tālāk. Pats bēdīgākais ir tas, ka divas grūtnieces (Latvijā!!!!) nomira no pandēmiskās gripas izraisītajām komplikācijām.
Reanimācijā tika veikta ķeizaroperācija, lai glābtu bērnu. Tas tiešām ir murgs...
Katra paša izvēlē ir vakcinēties jeb nē, šis ir informatīvs paziņojums. Ja grūtniece jūt pirmos gripas simptomus, ir nekavējoties jāvēršas pie ģimenes ārsta.
Ļoti daudz 'stereotipu klīst apkārt, bieži vien absolūti nepamatoti.
Ja neesat stāvoklī, viegli runāt...

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Šodien to uzzinājām, ka tas esot nopietni. Nākamās nedēļas sākumā savāksim ārstu komentārus