Vakcinēties pret ērču encefalītu vajadzētu tieši šobrīd!

Vakcinēties pret ērču encefalītu vajadzētu tieši šobrīd!

22. Nov 2010, 11:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā norāda Vakcinācijas Centra vadītāja Ārija Stalbova, šobrīd ir piemērotākais laiks, kad vakcinēties pret ērču encefalītu, jo ērces vēl atrodas miega periodā. Latvijā tās sāks mosties marta beigās. Tā kā ir ļoti būtiski neilgi pēc pirmās potes saņemšanas nesaskarties ar inficētam ērcēm, iedzīvotājiem būtu laicīgi jāpadomā par savu un savas ģimenes drošību. Tādēļ arī nākam cilvēkiem pretī un šobrīd piedāvājam atlaides encefalīta potēm.

 

Kukaiņu pārnēsātās slimības - ērču encefalīta ārstēšanai specifiskas zāles vēl nav izdomātas, taču profilaktiskā vakcīna cilvēkus pasargā no slimības un iespējamajām komplikācijām, kas encefalītam ir smagas. Vakcinācijas centra speciālisti norāda, ka, lai iegūtu pilni imunitāti, cilvēkam nepieciešamas trīs potes - sākotnēji divas secīgas un pēc gada vēl viena. Tam seko atkārtota vakcinēšanās ik pēc 3 - 5 gadiem, tādējādi uzturot imunitāti.

 

Vislielākā iespējamība sastapties ar ērci ir jauktu koku mežos un krūmājos, tomēr paradoksālā kārtā zināmi daudzi gadījumi, kad ērce cilvēkam ir piesūkusies parkā pašā Rīgas centrā, mājas dārzā vai pat vispār nesperot kāju ārpus mājas - ērce ir ienesta ar pļavas puķu pušķi. Arī ārpus Latvijas bieži vien nākas sastapties ar inficētām ērcēm, jo īpaši, dodoties uz tādām tūristu iecienītām vietām kā Austrijas Alpiem, Ālandu salām Somijā vai tepat uz Sāremā salu Igaunijā.

24. Feb 2010, 08:48

Es pati potējos un bērnu pirmo reizi potēju 1.5 gada vecumā. Tagad uz 2.5 gadiem trešā pote viņam jāsaņem. Var jau diskutēt par vakcīnu nepieciešamību, bet jāizvērtē iespēja saslimt un sekas, kas var notikt. Domāju, ka pret ērcēm vakcinēties jau nu Latvijā vajadzētu...
Par maksu - pēc potēšanās saglabājiet čekus un nākošajā gadā uz VID - neatmaksā 100%, bet tomēr daļu atmaksā.

23. Feb 2010, 21:57

olchen
tas bija domāts tādā ziņā, ka presē uzsver to, ka līdz gada vecumam var potēt tos, kas dzīvo "meža vidū", bet vispār līdz gada vecumam nav ieteicams. es tieši vēlos potēt, jo gadās būt dabā, tēvs ar ģimeni dzīvo Baldones lauku teritorijā, meža ielokā, piemēram, mamma un vecmamma Latgalē. es tev pilnīgi piekrītu par Mežaparku, pa to pašu zoo dārzu staigājot var sastapt ērces.

23. Feb 2010, 20:40

Paldies par atbildi!!!

23. Feb 2010, 16:59

Man sanāca dēļ grūtniecības izlaist 3. poti, tā ka jāpotējas no jauna. Mazo nezinu, vai potēt. Nesanāk jau tik daudz pie dabas, lai gan noteikti potēšu. Tikai es nekādi nesaprotu, no kāda vecuma to īsti darīt. Visur rakstīts - no gada vecuma, bet arī tad jāapsver, vai tas ir vajadzīgs, ja nedzīvo "meža vidū". Jāpakonsultējas ar savu ārstu.

23. Feb 2010, 16:47

es arī esmu domājusi pa vakcīnu,bet nezinu īsti vaig vai nē.Mums vēl laiks apdomāties!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

sandrulish

Jā, ērču potes pagaidām ir par maksu, tikai atsevišķos Latvijas rajonos to kompensē

23. Feb 2010, 16:00

MAN IR JAUTĀJUMS -
Vai potes bērniem ir maksas?Un cik vecu bērniņu var sākt potēt?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Nekad neesmu potējusies pret ērču encefalītu un neplānoju to darīt