Vai mans bērns ir pārāk slims, lai dotos uz skolu?

Vai mans bērns ir pārāk slims, lai dotos uz skolu?

20. Oct 2010, 12:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādi ir simptomi, lai bērnu paturētu mājās, un kādi simptomi norāda, ka bērna veselībai nekas nedraud?

 

Iepriekšējā vakarā Tavam bērnam „uzlēca” temperatūra un viņš devās gulēt nedaudz agrāk. No rīta jau viss bija kārtībā. Tagad Tu esi dilemmas priekšā- atstāt bērnu mājās, lai pilnībā atlabst, vai sūtīt uz skolu?

 

Reizēm bērna simptomiem nav izskaidrojuma. Tomēr reizēm tam ir tiešām īsts izskaidrojums. Ieskaties Māmiņu Kluba sagatavotajam sarakstiņam, kad bērnu vari palaist uz skolu vai bērnudārzu, bet kad bērns ir pārāk slims.

Drudzis

 

Var doties laukā:

Tavs bērns drīkst doties laukā, ja ir vecāks par 4 mēnešiem un temperatūra ir zem 37,5 grādiem, viņš dzer šķidrumu un nav citu pazīmju.

 

Pārāk slims:

Ja Tavam mazajam ir 4 mēneši vai mazāk, zvani ārstam, ja mazulim ir citas izmaiņas bez drudža vai ir izmaņas uzvedībā. Vecākiem bērniem vajadzētu palikt mājās, ja temperatūra ir virs 38 grādiem. Bērna infekcija, kuram ir drudzis, var būt ne tikai lipīga, bet bērns var nejusties tik labi, lai iemācītos un piedalītos aktivitātēs. Paturi bērnu mājās vismaz vienu dienu, kad viņam vairs nav temperatūras, un viņš jūtas kā vienmēr.

 

 

Vemšana

 

Var doties laukā:

Bērnam slikta dūša ir bijusi tikai reizi 24 stundās. Visticamāk, ka bērnam nav infekcija un nepastāv dehidrācijas risks. Reizēm bērni var vemt, piemēram, tad ja ir pārēdušies, bet tas nav saistīts ar infekciju.

 

Pārāk slims:

Ja Tavs bērns ir vēmis 2 vai vairāk reizes 24 stundu laikā, viņš ir slims. Tāpat mēģini novērot, vai bērnam neparādās dehidrācijas pazīmes: mazāk čurā, urīns ir tumši dzeltens, raudot netek asaras. Lai izvairītos no dehidrācijas, piedāvā bieži padzerties mazos daudzumos. Ja mazajam veselības stāvoklis neuzlabojas pāris dienu laikā, zvani ārstam.

 

Sarkanas acis

 

Var doties laukā:

Ja acu baltums ir tikai viegli rozā un mitrs, iespējams, bērna acis ir pārāk daudz pārpūlētas, piemēram, sēžot pie datora, vai viņš ir pārāk maz gulējis.

 

Pārāk slims:

Ja bērna acu baltumi ir sarkani vai iedzelteni, tas var liecināt par infekciju. Šie simptomi parasti atklāj konjunktīva slimības iezīmes un bērnam ir jāpaliek mājās un jālieto speciāli acu pilieni.

 


Caureja

 

Var doties laukā:

Ja bērna vēdera izeja ir tikai nedaudz pašķidra un bērns izturas normāli, tad viss ir kārtībā. Reizēm bērniem šķidrāku vēdera izeju veicina pārtikas produkti, kas tiek apēsti.

 

Pārāk slims:

Bērniem, kuriem šķidra vēdera izeja ir vairāk kā 3 reizes dienā vai arī vēdera izeja ir ļoti ūdeņaina, bērnam ir jāpaliek mājās. Visticamāk, ka bērnam ir infekcija, kas var izplatīties. Ja izkārnījumos ir arī asinsstīdziņas, zvani ārstam, visticamāk, ka viņš liks veikt analīzes. Ja kopā ar caureju ir arī vemšana, pavēro, vai bērnam neparādās dehidrācijas pazīmes.

 

Iekaisis kakls

 

Var doties laukā:

 
Ja bērnam nav temperatūras, tad iekaisis kakls var būt organisma reakcija uz ārējiem laikapstākļiem. Ja vien bērns jūtas labi, došanās laukā ir pieļaujama.

 
Pārāk slims:

Ja iekaisis kakls ir kopā ar palielinātiem limfmezgliem, drudzi, galvassāpēm, vēdergraizēm, aizved bērnu pie ārsta, jo, iespējams, ka bērnam ir bakteriāla infekcija. Bērnam ar bakteriālu infekciju un kurš lieto antibiotikas jāpaliek vēl mājās vismaz vienu dienu pirms atgriešanās skolā.

 

Vēdersāpes

 

Var doties laukā:

Ja tas ir vienīgais bērna sūdzību simptoms un bērns ir aktīvs, ikdienas aktivitātes varat neatlikt. Tas var būt arī uz nervu pamata un var palīdzēt neliela saruna ar mammu un ciešs apskāviens.

 

Pārāk slims:

Jebkādas vēdersāpes kopā ar vemšanu, caureju, drudzi un neieinteresētība rotaļās ir brīdinošs signāls. Asas vēdersāpes un stingrs vēders var būt pazīmes vairāk saslimšanām, piemēram, apendicīts vai zarnu traucējumi.

 

Saaukstēšanās

 

Var doties laukā:

Ja bērnam nav drudzis un viņš jūtas labi, tad vari palaist viņu uz skolu. Galu galā – ja visi bērni ar iesnām vai niecīgāko saaukstēšanos sēdētu mājās, skolas būtu tukšas!

 

Pārāk slims:

Bērnam būtu ieteicams palikt mājās, ja viņam ir pastāvīgs klepus un bērns šķiet miegains. Vajadzētu palikt mājās arī tad, ja kopā ar saaukstēšanos bērnam ir arī drudzis un sēkšana.

28. Jan 2010, 11:08

es arī kad biju maziņa,kad negribeju uz skolu mēdzu tēlot ka man ir ļoooti slikti,un kad meriju temperatūru,kamēr mamma neredzēja sakratīju līdz 38.5😀Un droši vareju sēdēt mājās😃

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Mans berns atradis vismazako iemeslu,lai nedotos uz skolinu😀