Vai bērna nomierināšanai vajadzīgs māneklītis?

Vai bērna nomierināšanai vajadzīgs māneklītis?

06. Dec 2011, 18:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņam piedzimstot, daļa māmiņu ir jau izlēmušas- dot mazulim māneklīti vai nē. Vai bērna nomierināšanai vienmēr vajag māneklīti, kādas ir māneklīša priekšrocības un trūkumi, jautājām ārstei Irēnai Putniņai.

 

Nomierināšanai māneklis noteikti nebūs vienīgais veids.

 

Ja bērniņam ir izteikti neapmierināts zīšanas reflekss, māneklītis var būt īpaši noderīgs. Pediatre Irēna Putniņa iesaka izvēlēties ortodontiskās jeb šķeltās formas māneklīti.

 

„Lai noteiktu, vai bērniņam ir neapmierināts zīšanas reflekss, mazulis ir jāpavēro- vai bērns mēģina zīst lupatiņas vai pirkstus, nepārtraukti vēlas krūti, tad māneklis var ļoti labi līdzēt,” iesaka pediatre.

 

Ja runā par vienkāršu nomierināšanu, tad ne vienmēr vajadzētu izvēlēties knupīti, bet padomāt par alternatīvām, kas ļautu mazulim nomierināties, piemēram, mazuļa samīļošana, panēsāšana uz rokām vai slingā, paglāstīšana, paturēšana aiz rociņas.

 

Pareizas (ortodontiskas) formas māneklis apmierinās bērna zīšanas vajadzību un palīdzēs pareizi attīstīties sejas mutes dobumam, žokļiem un veidot pareizu sakodienu.

 

Parasti otrajā pusgadā bērns ir gatavs attiekties no mānekļa, bet vecākiem tas jāredz un jāpieņem, jo parasti tiek iets pa vieglāko ceļu- dažreiz bērnam vieglāk iebāzt mānekli mutē, nevis noskaidrot, ko tieši mazulis vēlas.

 

Noteikti pie māneklīša priekšrocībām būtu jāpiemin arī ieteikumi to lietošanā:

 

  • nekad nedrīkst likt māneklīti savā mutē un tad bērniņa mutē;
  • māneklīši jāmaina ik pēc pāris mēnešiem;
  • ja māneklītis ir bojāts, tas nekavējoties jāizmet.

 

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Cik ilgi Tavs mazais lietoja māneklīti?

princesemince princesemince 06. Feb 2012, 10:00

pa īstam lietoja 5 mēnešus, pirms tam es viņam to mutē bāzu, bet viņš turējās pretī vēl kādus 5 mēnešus.