TV ietekme uz bērnu. Pediatres Annas Birkas viedoklis.

TV ietekme uz bērnu. Pediatres Annas Birkas viedoklis.

23. May 2011, 23:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecākiem un topošajiem vecākiem ļoti vajadzētu domāt par to, kādu iespaidu uz cilvēku atstāj elektro- un radio ierīces.

1

Pediatres Annas Birkas viedoklis

 

Magnētiskais starojums:

Elektro un radio ierīces ietekmē gan cilvēku ģenētiku, gan apkārtējo vidi. Piemēram, grūtniecēm nevajadzētu pat nēsāt telefonu uz iegurņa, bet ja bērniem aiz sienas, kur stāv viņa gultiņa, atrodas elektrības skaitītāji, tad viņiem var ar laiku rasties leikēmija, galvas smadzeņu audzēji un daudzas citas saslimšanas.

 

Televizora ietekme uz bērnu

 

Televizors, pat izslēgt būdams, izdala kaitīgo starojumu, tādēļ bērniem līdz 2 gadu vecumam  televizoru skatīties nevajadzētu nemaz, un nevajadzētu gulēt vienā istabā ar TV. Tomēr situācija ir tāda, ka tad, kad es atnāku vizītēs, ko es redzu- pa pussienu ir lielais televizors un priekšplānā spēlējās bērni. Tā cauru dienu. Bērni tiek pakļauti starojumam, un tas ir kaitīgi!

 

Kādēļ līdz 2 gadu vecumam bērniem nevajadzētu nemaz skatīties TV un nemaz sēdēt pie datora? 

 

TV ir ļoti labs informācijas avots, bet bērni un pieaugušie to skatās dažādāk. Pieaugušie, skatoties caur savu pieredzi un zināšanu prizmu,  informāciju integrē, bet bērnam šī pieredze nav un katra situācija var radīt mazajam stresa situāciju. Var būt slikts miegs, bērns var satraukties, sākt slimot, kļūt hiperaktīvs un agresīvs. Principā, līdz trīs gadu vecumam bērnam jābūt galvenajam kontaktam ar māti, bet televizorā ir situācija, kad mazulim svešs cilvēks sniedz kaut kādu informāciju, nevis pierastā māmiņas balss.

 

Pēc divu, trīs gadu vecuma, kad bērns drīkst pusstundu skatīties TV, māte obligāti kontrolē, ko bērns skatās, kā arī laiku, cik ilgi. Bez tam, jāuzmanās arī no multfilmām, jo tajās ir ļoti daudz vardarbības. Jaucot realitāti ar fantāziju, bērns var kļūt vardarbīgs.

 

Ko nevajag un ko nevar...

 

-    Pie TV ekrāniem nav jāsēž nekustīgi. Bērnam noteikti ir jābūt kustībā.
-    Vecākiem jāzina, vai bērns ir pareizi uztvēris un interpretējis redzēto. Tur palīdz runāšana.
-    Vecākiem jākontrolē, lai tajā, ko bērns redz pa televizoru nebūtu vardarbība, seksuāli momenti, par politiku nerunājot.
-    Ēdot nedrīkst skatīties TV, ēdot un skatoties nejūt garšu un sāta sajūtu, tas viss "aiziet" taukos, radot aptaukošanos un cukura diabētu,

- Neskatīties pildot mājas darbus, jo tas novērš uzmanību un neturēt TV guļamistabā.

 

Padoms: Ja nevēlies, lai Tavs bērns kļūtu par „smago” TV skatītāju ( tādu, kuram pieaugot ir veselības problēmas, vēlme noslēgties no apkārtējiem, nespēja iekļauties darba kolektīvā no kā izriet tas, ka viņi bieži ir bezdarbnieki) , katru reizi ieslēdzot mazajam TV, padomā, vai tas tiešām ir vajadzīgs!