Svētkos ēst, bet nepārēsties

Svētkos ēst, bet nepārēsties

09. Sep 2010, 13:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemassvētki ir laiks, kad visi tiem gatavojas, tiek tievēts pirms tam un pēc tam, bet pārēšanās problēma paliek. Ja šī saēšanās ir viena vakara garumā, tad veselībai nekas ļauns netiek nodarīt, bet, ja viss svētku laiks no Ziemassvētkiem līdz Jaungadam ir viens liels ēšanas maratons, tad vieni uzkrās liekos taukus, citi pabojās pašsajūtu un iekšējos procesus, jūtoties pēc svētkiem vairāk noguruši, bet skaidrs ir viens - tas ir trieciens veselībai.

 

Konsultē dietoloģe Ingūna Bērziņa:
inguna_berzina

 

Cilvēkiem ieteiktu pārskatīt savu attieksmi pret svētku mielasta. Kamdēļ jāiztērē daudz naudu, uztaisīt lūstošos galdus un vēlāk ar to mocīties? Diemžēl mums jau galvās ir ieskaņojušās tradīcijas, ka galdam jābūt bagātīgi klātam, ja vēl nāk kādi ciemiņi, tad noteikti visam jābūt pārpilnībā. Īpaši tas attiecās uz vecāko paaudzi.



Svarīgi ir mainīt domāšanu, jo svētkos bieži vien pietiek, ka uz galda ir kaut kas interesants, bet pagatavots ar minimālām pūlēm, neieguldot ēdiena gatavošanā ļoti ilgu laiku un daudz naudas.

Jo, ja galdi lūst un namamāte nemitīgi aicina - uzēdiet, uzēdiet, tad gribot, negribot vēlme ir visu pagaršot un krietni pārēsties.


Protams, tradīcijas ir labas un atteikties no tradicionālajām, garšīgajām lietām nevajadzētu, bet vienkārši jāsamazina ēdienu apjomi gatavošanā. Piemēram - rasoli var pasniegt mazos mīklas groziņos vai uz mazām sviestmaizēm, nevis milzu bļodās, iespējams, ka pietiek ar vienu salātu veidu, nevis pieciem, arī pelēkos zirņus var likt uz galda mazos trauciņos, lai sanāktu simboliska pagaršošana, nevis pārēšanās.


 Padomi!


- Noteikti uzņem šķidrumu, dzer svētku laikā daudz ūdeni, lai no organisma izvadītu liekos sāļus!

- Uz galda, līdztekus tradicionālajiem ēdieniem paredzi vietiņu arī svaigiem dārzeņiem un augļiem, kā arī krūzei ar ūdeni!

- Atceries arī par dažādām aktivitātēm svētku vakarā - Ziemassvētki nav jāpavada tikai pie galda!