Stradiņos no gripas komplikācijām miruši četri pacienti

Stradiņos no gripas komplikācijām miruši četri pacienti

24. Nov 2011, 15:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Stradiņa slimnīcā šajā sezonā no gripas izraisītajām komplikācijām miruši jau četri pacienti, pastāstīja Stradiņa slimnīcas Komunikācijas nodaļas vadītāja Ieva Stibe. Visiem mirušajiem bija arī citas slimības, tostarp onkoloģiskās, un šādiem pacientiem gripa norit daudz smagāk, uzsver Stibe.

 

Kopumā Stradiņa slimnīcā šajā gripas sezonā ir ārstējušies 27 gripas slimnieki, joprojām stacionārā ārstējas 14, liecina Stradiņa slimnīcas piektdien apkopoti dati.

 

Savukārt Latvijas Infektoloģijas centrā pirmdienās tiek iesūtīta informācija no slimnīcām, ģimenes ārstiem u.c. par gripas slimniekiem no Latvijas reģioniem, pēc informācijas apkopošanas centrs varēs sniegt aktuālo informāciju par visu valsti.

 

Konstatēti jau vairāki simti gripas slimnieku

 

Jau ziņots, ka kopumā līdz šodienai laboratoriski apstiprinātu gripas gadījumu skaits sasniedzis 464, no tiem A tipa gripa apstiprināta 391 pacientam, B tipa gripa apstiprināta 73 pacientiem.

 

Veselības speciālisti aicina iedzīvotājus ievērot piesardzības un gripas profilakses pasākumus. Imūnsistēmas stiprināšanai gripas izplatības laikā vajadzētu uzturā vairāk lietot svaigus dārzeņus un augļus, kuros ir daudz vitamīnu un minerālvielu. Ieteicama ir ēdienu bagātināšana ar garšaugiem, kā arī zāļu tēju lietošana. Svarīgi ir ievērot personīgās higiēnas un piesardzības pasākumus, lai mazinātu infekcijas izplatīšanos no cilvēka uz cilvēku. Speciālisti iesaka pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku, vēdināt telpas un mitrināt tajās gaisu.

 

Jāuzmanās cilvēkiem ar dažādām kaitēm

 

Īpaša uzmanība savai veselībai būtu jāpievērš arī cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas slimības - cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds kaites, imunitāti pazeminošas slimības un tamlīdzīgi, jo tas paaugstina saslimšanas risku, kā arī vecākiem jāpievērš uzmanība bērniem, īpaši vecumā līdz četriem gadiem, jo šajā vecuma grupā konstatēts liels stacionēto slimnieku skaits.

 

Valsts gripas laikā apmaksā mājas vizīti

 

Veselības ministrija atgādina, ka gripas epidēmijas laikā valsts apmaksā ģimenes ārsta mājas vizīti pie gripas pacientiem. Par ģimenes ārsta mājas vizīti pie pacientiem, kuri dzīvo viņa darbības pamatteritorijā, pacientam jāmaksā divi lati, ja viņš nav atbrīvots no pacienta iemaksām. Tas attiecas arī uz dežūrārstiem, kuri veic ģimenes ārstu funkcijas ārpus ģimenes ārstu darba laika.

 

LETA