Solārijs neesot nemaz tik kaitīgs!

Solārijs neesot nemaz tik kaitīgs!

17. Jun 2010, 17:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dermatologi: Mērena solārija izmantošana ir pat veselībai labvēlīga

 

Lai nepalielinātu D vitamīna trūkumu cilvēku organismā, dermatologi tomēr izvērtē savu nostāju jautājumā par sauļošanos, uzsverot, ka mērenai solārija UV staru ietekmei tomēr organismu varot pakļaut.

 

Eiropas Sauļošanās asociācijas priekšsēdētāja Kristīna Lorenca norāda, ka valstīs kurās ir stingri priekšraksti par solāriju izmantošanu, patlaban dermatologi konstatē, ka viņu ieteikumi sabiedrībai kategoriski izvairīties no UV staru iedarbības, iespējams, bija pārāk skarbs vērtējums un ka tas varētu palielināt D vitamīna trūkumu cilvēku organismos.

 

Saskaņā ar dermatologu secinājumiem risinājums rodams, ja sauļošanās tiek izmantota ar mēru, turklāt jāatrod pareizais līdzsvars, lai saņemtu nepieciešamo D vitamīna daudzumu, bet vienlaicīgi arī nesauļojoties pārāk daudz, lai nerastos apdegumi.

 

Spānijas Dermatoloģijas akadēmijas prezidents Džulians Konejo-Mirs skaidro, ka pēc tam, kad lielai daļai iedzīvotāju tika konstatēts D vitamīna trūkums organismā, dermatologi attiecībā uz savu nostāju jautājumā par sauļošanās ietekmi atrodas "pārdomu" periodā. Dermatoloģijas akadēmijas vadītājs īpaši uzsver D vitamīna labās īpašības un stāsta, ka "klimata izmaiņu vienīgā labā iedarbība ir tā, ka tas piedāvā mums iespēju saņemt no saules vairāk D vitamīna". D vitamīnam mūsu imūnsistēmā ir ļoti liela nozīme un tas esot zarnu, prostatas un krūts vēzi aizkavējošu aktivitāšu avots.

 

Toronto universitātes antropoloģijas profesors un cilvēku pigmentācijas eksperts Estebans Parra papildina, ka D vitamīns darbojas pret autoimūnām saslimšanām, piemēram, pret multiplo sklerozi. Taču, lai organismā nonāktu pietiekošs daudzums D vitamīna, nepietiek tikai ar pareizu uzturu, bet vajadzētu sauļoties vai zemēs, kurās tas nav iespējams, jāatrod kāds sauļošanās aizstājējs.

 

Jautājums diskusijai - vai Tu ej uz solāriju sauļoties un cik bieži to dari?

 


Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Šis pētījums nupat tika izplatīts ziņu lentās. Bet kā jau minējām, nevar jau visam tā arī uzreiz ticēt, jo tiešām, nupat vēl pilns bija ar pētījumiem, kas pierādīja, ka solārijs ir bīstams. Te atkal nāk atspēkojoša informācija.

Es domāju, ka visam jāzina mērs. Nav sanācis solārijā būt kādus 2 gadus,jo biju stāvoklī, tad loģiski negāju, tad kad mazais piedzima, tad baroju ar krūti un arī negāju, bet tagad vienkārši pēc vasaras nav bijusi vajadzība un nav arī laika, lai gan ik pa laikam iedomājos, ka uz pāris reizēm vajadzētu ieiet, kad tumšais laiks sācies, savu D vitamīna devu dabūt😀

24. Oct 2009, 19:52

Tad,kad vēl baro bērnu ar krūti,tad vajagot piesegt krūtis.

24. Oct 2009, 13:09

Es agrāk regulāri uz solāriju gāju, kad Rīgā dzīvoju, tagad te ir mazākas iespējas, labprāt šad tad aizietu, ja būtu vairāk naudinjas...ļoti smuki izskatās tas brūnums.Protams , grūtniecības laikā negāju, bet tagad labprāt ietu....no solārija man pumpas izzuda no sejas, tik vienīgi āda paliek sausāka.....esmu redzējusi meitenes, kas katru otro dienu iet uz solāriju un pamatīgi pārspīlē- āda vinām tagad tāda kā manai omei.....

24. Oct 2009, 00:16

Nu dien, pavisam nesen zinātnieki nāca klajā, ka solārijos veidojas kancirogēnās vielas-Starptautiskā Vēža pētījumu aģentūra (IARC) solārijus iekļāvusi augstākajā vēža riska kategorijā, atzīstot solārijus par kancerogēniem (???) Un tas bija kaut kad šovasar- jūlijā, ja nemaldos. Kam tad ,lai tic?

23. Oct 2009, 21:38

oi,es arī sen neesmu bijusi solārija,bet arī esmu dzirdējusi kā biežisauļojoties ir kaitīgi😀vaig zināt mēru😀