Šodien Starptautiskā diena pret vardarbību pret sievietēm

Šodien Starptautiskā diena pret vardarbību pret sievietēm

12. Aug 2010, 12:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

25.novembrī pasaulē un arī Latvijā atzīmē Starptautisko dienu vardarbības pret sievietēm izskaušanai, pieminot no vardarbības cietušās un bojā gājušās sievietes un meitenes, kā arī vairojot sabiedrības izpratni un motivējot politikas veidotājus iestāties pret jebkuras vardarbības pret sievietēm un meitenēm izskaušanu.

 

Sieviešu tiesību aizstāvji visā pasaulē šo dienu atzīmē jau kopš 1981.gada, un Apvienoto Nāciju Organizācija 1999.gadā šo dienu pasludināja par starptautiski atzīmējamu dienu.

 

Kā izrādās, 25.novembris ir izvēlēts apzināti - pieminot trīs māsu Mirabalu slepkavību 1960.gada 25.novembrī Dominikānā. Māsas Mirabalas bija sabiedriskās aktīvistes, kas aktīvi iestājās par sieviešu tiesībām. Jā, arī pret Dominikānas diktatora Rafaela Truhiljo politisko režīmu, kas ierobežoja sieviešu tiesības. Savas politiskās pārliecības dēļ māsas Mirabalas pēc diktatora pavēles tika brutāli nogalinātas.

 

Kā uzsver sieviešu resursu centrs "Marta", vardarbība pret sievietēm joprojām ir aktuāla problēma Latvijā. Visizplatītākie pret sievieti vērstās vardarbības veidi ir vardarbība no esošo un bijušo vīru vai partneru puses. Arī sieviešu tirdzniecība aug un zeļ.

 

Sabiedrībā vardarbība pret sievieti ģimenē aizvien visbiežāk tiek slēpta vai ignorēta, jo ir kauns, bailes no turpmākas vardarbības vai neticība, ka situāciju var mainīt. Vardarbības slēpšana liedz apzināties noziedzības patiesos apjomus. Latvijā diemžēl oficiālas statistikas par vardarbību pret sievieti ģimenē nav.

 

Resursu centrs sievietēm „Marta” kopš 2006.gada februāra sniedz bezmaksas juridisko palīdzību ģimenes vardarbībā cietušām sievietēm, un apkopotā informācija liecina, ka pieprasījums pēc palīdzības pieaug - 2008.gada laikā Martas centrs sniedza juridisko palīdzību 135 sievietēm, savukārt 2009.gada pirmajos desmit mēnešos bezmaksas jurista palīdzību ir pieprasījušas jau 193 sievietes. Sniedzot atbalstu vardarbībā cietušām sievietēm, Martas centrs secina, ka joprojām Latvijas sabiedrībā ir izplatīti mīti par vardarbību pret sievieti un empātijas trūkums pret cietušajām sievietēm, kas ir redzams gan cietušo sieviešu tuvinieku attieksmē, gan valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonu un darbinieku attieksmē.

 

"Bieži pašas sievietes tiek vainotas par to, ka viņas cieš no vardarbības. Savukārt bailes no apkārtējo nosodījuma un institūciju darbinieku nevērīgās attieksmes bieži vien ir iemesls, kādēļ sievietes spiestas izvēlēties klusēt par vardarbīgām attiecībām ģimenē un samierināties ar tām. Diemžēl jāatzīst, ka Latvijā nav izveidota efektīva sistēma, lai mazinātu pret sievieti vērsto vardarbību, kas savukārt mazina cietušo ticību valstij un paļāvību, ka tā spēs viņas aizsargāt un sniegt viņām atbalstu," secina centra "Marta" pārstāve Gundega Tentere.

 

Palīdzību meklē resursu centrā sievietēm „Marta”: www.marta.lv


Tālruņi - 80002012, 28300115, 67388184

TVNET

25. Nov 2009, 23:43

uzskatu - ja sieviete dzīvo ar vīrieti , kurš viņu sit, tad viņa vairs nav cilvēks - viņai jāapmeklē psihologs!!!! nu nekad mūžā nesapratīšu kā var sieviete atļaut, ja viņu sit!!!
Ja man tā būtu ,es to vīrieti kaut guļošu - nosistu!!!!
Nesaprotu šito jūsu tizlo domāšanu - mani sit, es neko nevaru izdarīt!!!!!Tas ir murgs - ej un mauc pretīm nevis tupi kaktā un kunksti!!!!!murgs!!!!!

25. Nov 2009, 14:14

Manuprāt jebkura veida vardarbība nav pieļaujama.Ja ir bijusi kaut reiz fiziska vardarbība-sievietei jāiet prom nekavējoties,nedrīkst aizbildināties ar to,ka bail vai nav kur iet,nav naudas-viss ir risināms,bet kamēr neko nedarīsim nekas nemainīsies. Galvenai ir nebaidīties-jā varbūt materiāli būs grūti no sākuma,bet vismza neviens Tev nedarīs pāri.
Arī emocionālā vardarbība ir drausmīga-pazīstu sievieti,kurai vīrs visu laiku atgādina,ka viņa nekas nav,ka bez viņa kļūtu par bomzi-tā dzīvot irdrausmīgi☹

25. Nov 2009, 13:18

Redz , tādās situācijās jau pastāv ne tikai fiziskā , bet arī emocionālā vardarbība, un ja sievietei gadiem ilgi potē, ka vņa ir nulle, tad nereti bez speciālista palīdzības ir ļoti grūti šo iepotēto pozu mainīt. Ļoti spēcīgu sieviešu ir maz. Bet vispār- kuram ir tiesibas otru vainot. Sievieta jau nelūdz , lai viņu sit. Un vai viņa ir vainīga, ka ir mūžīgā Kristīne?

25. Nov 2009, 13:04

kā jūs domājat- vai var sievieti vainot tajā, ka viņa neiet prom no vīrieša, kurš viņu sit?