Sociālā palīdzība ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām

Sociālā palīdzība ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām

09. Feb 2010, 16:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecākiem, kuriem ir bērni ar īpašām vajadzībām, jebkura palīdzība ir noderīga. Tomēr ne vienmēr tiek izmantotas visas iespējas-  vai nu nezināšanas dēļ, vai arī dēļ uzskata: ”Ai, ko nu mēs, mums jau nav tik traki”. To, kur ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām meklēt sociālo palīdzību, Māmiņu Kluba radio raidījumā pastāstīja Sociālo pakalpojumu ģimenes un bērnu lietu nodaļas vadītāja Inese Tone.

 

Jebkura ģimene Rīgā, kurā aug bērns ar īpašām vajadzībām,  var griezties savas priekšpilsētas Sociālajā dienestā, atbalsta nodaļā ģimenēm un bērniem. Sociālā nodaļa nodrošina ģimenes ar psihosociālo atbalstu.

 

Sociālais darbinieks ģimenēm var piedāvāt dažādus sociālos pakalpojumus (transporta pakalpojumu apmaksu, nosūtījumus sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai, bērna vajadzību pēc sociālās aprūpes pakalpojumiem dzīvesvietā novērtēšanu utt.) kā arī informē, kādi pakalpojumi ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, ir pieejami Rīgā un arī ārpus Rīgas.

 

Tāpat ir iespējams saņemt finansiālo palīdzību: pabalstu ģimenēm, kurām ir uz vienu tās locekli mēnesī mazāk ienākumu nekā 135 Ls, pabalstu dzīvokļa apmaksai, pabalstu skolas preču iegādei utt.

 

Kopā visās Rīgas nodaļās ir 60 sociālie darbinieki, bet katrā sociālajā dienestā ir viens sociālais darbinieks, kurš kontaktējas katru reizi ar ģimeni, lai vecākiem viņš būtu kā uzticības persona, pie kuras griezties.

 

Vēl vecākiem ir iespēja saņemt informāciju par dažādām nometnēm bērniem ar īpašām vajadzībām, palīdzības centriem un atbalsta grupām.

 

Psiholoģiskā palīdzība

 

Bieži vien ģimenēs, kurās aug bērns ar īpašām vajadzībām, vīrietis šo nastu neiztur un aiziet no ģimenes. Šādā gadījumā arī sociālais darbinieks veic psihosociālo darbu un piesaistot psihologu, var piedāvāt ģimenēm gan bezmaksas psihologa konsultācijas, ja ģimenes materiālais stāvoklis ir neapmierinošs, gan arī ir iespēja ģimenei maksāt, izvērtējot tās ienākumus, samazinātu maksu par psihologa palīdzību.

 

Sociālā palīdzība Latvijā

 

Psihosociālajam dienestam ir atbalsta nodaļas visā Latvijā. Jebkurā pagastā jābūt cilvēkam, kurš strādā ar ģimenēm un bērniem, kā arī ģimenēm, kurās ir bērni ar īpašām vajadzībām. Tas, vai ir iespējas ģimeni atbalstīt ne tikai sociāli, bet arī finansiāli, ir atkarīgs no katras pašvaldības un pagasta iespējām. Vēl var vērsties nevalstiskajās organizācijās.

 

Svarīgi!! Vecāki, izmantojiet visas iespējas un dodieties uz savas priekšpilsētas, ja dzīvojat Rīgā, Sociālo dienestu, vai arī interesējieties savā pašvaldībā, ja esat no pārējās Latvijas teritorijas un uzziniet par iespējām un piedāvājumiem! No visu bērnu ar īpašām vajadzībām ģimenēm sociālo palīdzību pagājušā gadā izmantoja tikai nedaudz pāri 800 ģimenēm. Zvaniet uz tālruni 8000505 un uzziniet, kur griezties!

 

Klausies radio raidījumu par īpašo bērniņu ŠEIT!