Skolas saņems metodiskos materiālus par drošu un veselīgu uzvedību

Skolas saņems metodiskos materiālus par drošu un veselīgu uzvedību

13. Mar 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No šodienas skolas saņems Valsts izglītības satura centra (VISC) izstrādāto atbalsta materiālu „Drošs un vesels”. Atbalsta materiāls par drošu un veselīgu uzvedību paredzēts bērniem vecumā no 4 līdz 11 gadiem, bērnu vecākiem un pirmsskolas un sākumskolas skolotājiem. Atbalsta materiālā ietilpst spēle (datorspēle, galda spēle, vides spēle), darba lapas un informācija. 

Projekta prezentācijas pasākumā tiks demonstrēta vides spēle 5x5m laukumā un datorspēle, kas adaptēta arī interaktīvajām tāfelēm darbam skolās. Pasākumā piedalīsies BKUS valdes priekšsēdētāja Anda Čakša, VISC vadītāja vietniece Agra Bērziņa un VISC Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītāja vietniece Ineta Upeniece. Kā pirmie izstrādātos materiālus izmēģinās Bērnu slimnīcas mazie un lielie pacienti.

Metodiskajā materiālā iekļautas būtiskākās tēmas par drošības un veselības jautājumiem. Aktualizēti jautājumi par elektrodrošību, pirmo palīdzību, ugunsdrošību, sadzīves un sporta traumām, brīvā laika pavadīšanu, ceļu satiksmes drošību, darbībām ar datoru un telefonu, drošību internetā, drošību uz ūdens un ledus, drošību augstumā, pārtikas drošību un ķīmiskajām vielām sadzīvē, uzvedību, sastopoties ar svešiniekiem un nezināmiem priekšmetiem, kā arī drošību, spēlējoties ar dzīvniekiem.

VISC vadītāja vietniece Agra Bērziņa: „Šis materiāls ir unikāls ar savu saturu un plašajām izmantošanas iespējām: bērniem un vecākiem kā izziņas un pārdomu materiāls, kopīga darbošanās, tradicionāli metot kauliņu vai datorā spēlējot spēli „Vesels un drošs”, skolotājiem kā palīgs, pedagoģiskajā procesā pārrunājot veselības un drošības jautājumus vai veidojot uzdevumus atbilstoši konkrētai ikdienas situācijai, bērnu vecumam un vajadzībām. Es ceru, ka tas būs atbalsts drošas un veselīgas uzvedības jautājumu aktualizēšanai ģimenē un mācīšanai skolās un bērnudārzos.”

BKUS valdes priekšsēdētāja Anda Čakša: „Bērnu slimnīca kopā ar dažādiem sadarbības partneriem regulāri runā un stāsta par traumatismu no dažādiem skatu punktiem. Tomēr skaitļi runā paši par sevi – 54% no visām traumām tiek gūtas mājas apstākļos, un sajūta, ka tas nenotiks ne ar mani, ne ar manu bērnu, ir stiprāka par drošības pasākumu veikšanu. Spēle ir elements, kas ļauj ikvienam no mums iejusties kādā konkrētā situācijā un izbaudīt tās iespējamo iznākumu, nedaudz izjust stresu un līdz ar to, iespējams, arī labāk atcerēties, kā pareizi jārīkojas reālā situācijā. Tas ir vēl viens mēģinājums likt aizdomāties par to, cik daudz var izglābt, izdarot nelielus priekšdarbus!”

Pirmsskolas izglītības un pamatizglītības satura pilnveides plānā noteiktais mērķis ir nodrošināt pēctecīgu, pirmsskolas izglītībai un pamatizglītībai atbilstošu izglītības saturu un tā īstenošanu ar piemērotām mācību metodēm un līdzekļiem. Sadarbībā ar BKUS izstrādātais metodiskais materiāls par drošu un veselīgu uzvedību bērniem, ir viens no sagatavotajiem atbalsta materiāliem, kas ir dažādi izmantojams, atraktīvs un mūsdienīgs mācību līdzeklis.