Sezonālā gripa Latvijā vēl necirkulē

Sezonālā gripa Latvijā vēl necirkulē

19. Jun 2010, 12:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pagājušā nedēļā Latvijā oficiāli reģistrēti vēl divi jaunā gripas AH1N1 vīrusa pacienti, bet sezonālās gripas slimnieki pēc palīdzības Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) vēl nav vērsušies, aģentūru LETA informēja LIC direktora pienākumu izpildītājs Jāzeps Keišs.

Kopš jūnija Latvijā reģistrēti 32 jaunās gripas pacienti.

Tāpat Keišs aģentūrai LETA pastāstīja, ka patlaban LIC notiek vakcinācija pret sezonālo gripu, taču iedzīvotāji vēl nav izrādījuši īpašu aktivitāti.

Pieejamā sezonālās gripas vakcīna atbilst šoziem prognozētajam sezonālās gripas paveidam, un tās cena pieaugušajiem ir astoņi lati, bērniem - septiņi lati.

Imunitāte pret gripu izveidojas aptuveni septiņās dienās pēc vakcīnas saņemšanas.

Pret gripu jāpotējas katru gadu, jo katru gadu izplatās dažādi gripas vīrusu paveidi, līdz ar to vakcīna tiek izgatavota atbilstoši cirkulējošam vīrusam, skaidro speciālisti.

Īpaši nozīmīga vakcinācija ir riska grupas pacientiem - tiem, kas sirgst ar hroniskām plaušu un sirds slimībām, cukura diabētu, imūnās sistēmas vājumu, kā arī bērniem vecumā līdz diviem gadiem un pacientiem, kas vecāki par 60 gadiem. Ja šie pacienti saslimst ar gripu, tad viņiem var attīstīties dažādas komplikācijas, kas saistītas ar plaušu karsoni, vidusauss iekaisumu, deguna blakusdobuma iekaisumu, sirds muskuļa iekaisumu vai var rasties citas veselības problēmas.

Gripa ir akūta, sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus un izplatās gaisa pilienu veidā. Izplatītākās gripas pazīmes ir pēkšņs sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu "laušanas sajūta", aizlikts deguns bez iesnām un sauss, mokošs klepus.

Jaunās gripas simptomi ir temperatūras paaugstināšanās, iesnas, sūrstošs kakls, klepus, nogurums un kaulu laušanas sajūta. Vakcīnu pret šo vīrusu LIC saņemt nevar.

 

LETA

27. Oct 2009, 08:43

Septivon roku higienas želeja.100ml😀
Iegadaties zinu,ka var gimenes aptiekas...par citaam aptiekaam gan nemaku teikt😀

26. Oct 2009, 20:27

Katra zinja,neviens jau nesaka,ka arste tad kad ir saslimis cilveks..bet gan tikai aizsargaa mazagaajot rokas ar sjo liidzekli,lai nesaslimtu😀

26. Oct 2009, 20:17

Uz pudeliites ir rakstits,ka iznicina n1h1 virusu...tapec domats cuku gripas aizsardziibai😀

26. Oct 2009, 16:43

Es gan aptiekaa nopirku roku mazgajamo lidzekli,kas labi izncina so n1H1 virusu..cena ari nebija darga,tikai 1.89 😀Katru reizi mazgajot rokas,ar sjo lidzekli,iznicina sjo virusu😀

26. Oct 2009, 16:23

briesmīgie vīrusi uzbrūk☹