Rotaļlietas zīdaiņiem un zīdaiņu rotaļlietu nozīme

Rotaļlietas zīdaiņiem un zīdaiņu rotaļlietu nozīme

26. Feb 2014, 10:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajos sešos dzīves mēnešos mazuļiem izvēlas košas, jautras rotaļlietas, kas paredzētas bērnu labākai attīstībai šajā brīnišķīgajā, agrīnajā posmā.

 

1. Spīdīgas rotaļlietas ar košiem elementiem

Tādas rotaļlietas palīdz mazulim pielietot redzes koncentrēšanās spējas. Tās veido redzes reakciju orientāciju, palīdz emocionāli pacilātāk justies bērnam.

 

2. Grabuļi gudrībai

Agrā bērnībā mazuļiem noteikti ir ieteicami jautri grabuļi. Tiem ir rokturīši, lai tos var ērti paņemt, tie mēdz būt arī ģeometriskas figūras. Šīs trokšņainās rotaļlietas attīsta bērnā roku kustību prasmi un tāpat arī palīdz bērnam sakoncentrēt skatienu uz priekšmetiem.

Grabuļi, kas ir riņķa veida, palīdz attīstīt roku veiklību, trenē mazos bērnu roku muskulīšus.

Piekarināmie grabuļi veicina bērnu ieklausīties to skaņās, piesaista viņu redzes uzmanību.

 

3. Spožas rotaļlietas

Ar spožu rotaļlietu palīdzību bērns veido spēju apskatīt apkārtējos priekšmetus, pārnest skatienu no vienas rotaļlietas uz citu, tāpat tās ietekmē arī mazuli emocionāli, izsaucot pozitivitāti un prieku, jo spožas rotaļlietas ļoti piesaista uzmanību un ir atšķirīgas, bet jābrīdina, tām mājās nevajadzētu būt daudz. Pietiks ar vienu vai divām.

 

4. Pirmie kubiņi

Viegli, dažādu krāsu kubi mazulim attīsta roku veiklību, kustību veiklību, sajūtu dažādību. Tādas rotaļlietas attīsta spēju atšķirt apkārtējos priekšmetus pēc to ārējām – izskata pazīmēm.

 

5. Lielas rotaļlietas

Dažādas liela izmēra rotaļlietas, kas ir košās krāsās modina mazuli izpētīt tās ar redzes palīdzību. Bērns iepazīst, piemēram, plīša draugus kopā ar vecākiem. Tāda spēles izsauc pozitīvas emocijas un labi ietekmē bērna runas attīstību.

 

6. Lentītes un karodziņi

Krāsainas lentītes un karodziņi vecāku rokās pievērš mazuļa uzmanību un palīdz nodibināt kontaktu ar pieaugušo. Vērojot interesanto „rotaļlietu” kustības, bērns mācās atšķirt noteiktas krāsas no kopējā fona.  Tāpat taustes attīstības veicināšanai ir labi dot mazajam paturēt dažādas faktūras un krāsas auduma gabaliņus.

 

Zīdaiņi atnes daudz prieka un jautrības savu pirmo zināšanu un iegūto iemaņu veidā. Tādos brīžos vecākiem ir jābūt īpaši rūpīgiem un uzmanīgiem. Jūsu mazulis, lai arī ir ļoti mazs, daudz ko jūt un saprot. No tā, cik stipri viņu mīlēsit, un no tā, kā izturēsities attiecībā pret viņu un citiem cilvēkiem, ir atkarīga viņa paša nākotnes uzvedība un emocionālā attīstība.

 

Veselīgu un priecīgu pirmo zināšanu apguvi Jūsu bērnam!

 

Kādas ir Tava mazuļa iecienītākās rotaļlietas?