Atr jaunajiem noteikumiem ieviesīs būtiskās drošuma prasības tirgū piedāvātajām rotaļlietām, īpašu uzmanību pievēršot bīstamu vielu, piemēram, kancerogēnu, mutagēnu, toksisku un alergēnu vielu, kā arī dažu metālu, izmantošanai un robežvērtībām.

 

Tāpat noteikumu projekts nosaka skaidrus pienākumus ražotājiem, to pilnvarotajiem pārstāvjiem, importētājiem un izplatītājiem, kā arī paredz uzlabot spēļmantiņu tirgus uzraudzības mehānismu, veicinot sadarbību starp komersantiem, tirgus uzraudzības iestādēm un atbilstības novērtēšanas iestādēm.

 

Noteikumi arī paredz ražotāja, tā pilnvarotā pārstāvja, importētāja un izplatītāja pienākumus, ņemot vērā katra lomu rotaļlietu piegādes ķēdē.

 

Tapat plānots noteikt detalizētu rotaļlietu atbilstības novērtēšanas un marķēšanas kārtību.

 

Saskaņā ar ES Rotaļlietu drošuma direktīvas nosacījumiem, jaunajiem noteikumiem jāstājas spēkā līdz 2011.gada 20.janvārim. EM iecerējusi, ka jaunajos noteikumus Latvijā varētu piemērot no 2011.gada 20.jūlija, taču pirms tam noteikumu projekts vēl jāizskata valdībā.

 

Lai rotaļlietu ražotājiem un citiem uzņēmējiem būtu pietiekams laiks pielāgoties jaunajām prasībām, paredzēts divu gadu pārejas periods rotaļlietām, kas atbilst līdzšinējiem rotaļlietu drošuma noteikumiem un laistas Eiropas Savienības tirgū līdz 2011.gada 20.jūlijam.

 

Savukārt attiecībā uz ķīmiskajām īpašībām izvirzāmajām prasībām tiek noteikts četru gadu pārejas periods, lai varētu izstrādāt piemērotus standartus.