Rotaļāšanās zīdaiņa vecumā

Rotaļāšanās zīdaiņa vecumā

22. Feb 2010, 11:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna rotaļāšanās sākās jau no piedzimšanas brīža, kad mazulis sāk iepazīt lielo pasauli. Par to, kādas rotaļlietas un rotaļas ir vispiemērotākās bērnam dažādos vecumposmos, stāsta pirmsskolas pedagoģe Dace Leja un bērnu ārsts Artis Žeigurs.

Bērna rotaļāšanās sākās jau viņa dzīves pirmajā mēneši. Protams, ka rotaļāšanās šajā vecumā nav tāda kā 3, 6, 9 mēnešos. Pati pirmā un svarīgākā rotaļlieta pavisam maziņiem bērniņiem ir vecāku sejas. Ir taču tik interesanti izpētīt māmiņas degunu, lūpas un sīkākās detaļās kā uzacis, skropstas, tāpat kā tēta seju un ja vēl viņam ir bārda vai ūsas! Īsts rotaļu laukums, kas neko nemaksā! Tāpat emocijas vecāku sejās bērnam ir kā enciklopēdija, ko pētīt un izzināt.

Pirmā rotaļlieta

Pirmā rotaļlieta, tāda, kā mēs saprotam ar vārdu – rotaļlieta, nopirkta vai māmiņas gatavota, būs piekarināta vai nu pie gultiņas vai griestiem 25 – 40 cm attālumā, lai bērniņš uz to varētu ērti skatīties un vēlāk jau satvert.

To, kādā krāsā izvēlēties pirmo grabulīti vai mantiņu, nav tik ļoti svarīgi, kaut arī pastāv uzskats, ka pirmās bērns uztver tieši pamatkrāsas, kā arī melnbaltā kontrastu.

Kā uzsvēra bērnu ārsts Artis Žeigurs, jebkurš ierobežojums ir slikts un lieks, tādēļ koncentrēties tikai uz tīrām krāsām nevajadzētu, jo gan acs, gan auss attīstās tieši uztverot nianses.

Rotaļāšanās arī nogurdina

Dzīves sākumā bērna uzmanību noslogos pārāk daudz mantiņu un viņš ātri nogurs. Optimālais skaits būtu 2-3. Mantiņas ik pa laikam arī vēlams nomainīt un bērniņam daudz interesantāk būs, ja tās būs dažādās krāsās.

Tieši tāpat kā no daudz mantiņām, arī no daudz ciemiņiem un svešām sejām mazulītis piekūst. Iespējams, ka arī šī iemesla dēļ pastāv uzskats, ka bērnam līdz viena mēneša vecumam pietiek tikai ar māmiņas, tēta un vecvecāku sejām. Protams, ir komunikabli bērni un tādi, kuri ātrāk nogurst. Tad ir jāvēro bērniņa reakcija - ja viņš griež prom galviņu, ciemošanās jābeidz.

Rotaļāšanās 3-6 mēnešu vecumā

Šajā vecumā bērns jau tiek likt spēlēties uz grīdas un vecāki viņam var piedāvāt dažāda veida grabulīšus: gan atšķirīgus pēc krāsas, gan reljefa, gan čaukstošus un grabošus, lai stimulētu dzirdi. Vecākiem jāpiedāvā mantiņas, ko var ērti satvert, ir droši likt mutītē un aptaustīt. Ne vienmēr tā jābūt pirktām rotaļlietām – noder gan ikdienas saimniecībā lietojamie priekšmeti, gana rī māmiņa pati var sašūt un satamborēt rotaļu taustes maisiņus, spilventiņus un izgatavot citas interesantas rotaļlietas. Tāpat bērnam patiks dažādi dabas materiāli un rotaļlietas no tiem.

Rotaļas bērniem, kuri rāpo

Bērniem, kuri jau rāpo, jāpiedāvā rotaļlietas, kas veicina bērna vēlmi pārvietoties un rāpot. Piemēram, dažādos attālumos un augstumos var novietot bērnam mīļas mantiņas, lai viņš pēc tām sniegtos un censtos aizrāpot. Šajā vecumā īpaši svarīga ir droša vide, kurā bērns var netraucēti izzināt apkārtējo pasauli, neriskējot sev uzraut kaut ko virsū vai kā savādāk savainoties.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv