Pusmiljons gripas riska grupā

Pusmiljons gripas riska grupā

29. Jul 2010, 10:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai: Pusmiljons gripas riska grupā


Veselības ministrija (VM) pagaidām vēl domā, vai un cik daudz jaunās gripas A H1N1 vakcīnas pieteikt, jo nupat veiktie aprēķini liecina, ka riska grupā ir vismaz pusmiljons Latvijas iedzīvotāju.


"Ja mēs vakcīnu neiepirksim, mūs sunīs par neizdarību, ja iepirksim par daudz, lamās par izšķērdību," Neatkarīgajai atzīst VM Veselības politikas plānošanas departamenta direktore Inga Šmate. Vislabākais variants – ja vakcīna nonāktu arī brīvajā tirgū, tur, kur to var nopirkt ikviens, kas vēlas, tomēr, ja Latvija pirks vakcīnu tikai riska grupu vakcinēšanai, pāri palikušo citiem mērķiem izmantot nevarēs. Jebkurā gadījumā – vakcinēšanās, arī mediķiem, kas ir viena no riska grupām, būtu brīvprātīga.


Riska grupas - apjomīgas


Pašlaik Eiropā ir reģistrētas trīs jaunās gripas vakcīnas. Latvijai ir tikai viena iespēja sarunāt sev vakcīnu – iegādāties no tām valstīm, kuras vakcīnas iepirkušas lielākā daudzumā, nekā nepieciešams.


Pirmie aprēķini, cik Latvijai vajadzētu vakcīnu, jau ir, bet, kā atzīst I. Šmate, pagaidām tiešām lēmums vēl nav pieņemts. Saskaņā ar aplēsēm Latvijā tā sauktajā riska grupā iekļaujas vairāk nekā ceturtā daļa iedzīvotāju – katram ceturtajam ir hroniska saslimšana. Papildus tam ap 1000 grūtnieču katru mēnesi – arī iekļautas riska grupā, 1300 ģimenes ārstu un 600 neatliekamās medicīniskās palīdzības ārstu, kuri nonāk ļoti ciešā saskarē ar pandēmisko gripu un tāpēc ir vakcinējami.


"Taču aptauja, kurā noskaidrojām mediķu viedokli, parādīja, ka tikai trešdaļa vakcinētos pret jauno gripu, ja būtu pieejama vakcīna, savukārt iepriekšējo gadu sezonālās gripas vakcinācijas pieredze liecina, ka tikai 10 procentu no pacientiem ar hroniskām saslimšanām vakcinējas," stāsta I. Šmate.


Vakcīnu – brīvajā tirgū


Tas parāda, ka Latvijai noteikti tik daudz vakcīnu nevajadzētu iepirkt, tā lieki iztērējot veselības budžeta naudu. Latvijai vajadzētu dabūt atļauju ieplūdināt vakcīnu pret jauno gripu brīvajā tirgū, kur tā būtu pieejama ikvienam, kas to vēlas (pašlaik vakcīnas cena ir apmēram 7 eiro).


Jāņem vērā arī Latvijā valdošā duālā attieksme pret vakcīnām vispār – daļa cilvēku pieprasa vakcīnas un vēlētos, lai riska grupām par tām samaksā valsts, bet citi uzskata, ka vakcīnas vispār nevajag iepirkt, jo tas esot "farmācijas kompāniju mārketinga triks". Objektīvais viedoklis būtu tāds – Latvijai jānodrošina, lai vakcīna pret jauno gripu ir pieejama un tas, kurš vēlas, var vakcinēties.


Veselības ministre Baiba Rozentāle aizstāv ideju, ka šai vakcīnai jābūt pieejamai brīvā tirgū, tāpēc plānojusi ES ministru sanāksmē 1. decembrī prasīt mainīt noteikumus un ļaut vakcīnas iepirkuma gadījumā Latvijai to izmantot ne tikai riska grupām.


Nākamgad – pat lietderīgāk



Iespējams, lietderīgāk Latvijai būtu runāt par vakcīnu iegādi nākamgad – uz otro jaunās gripas saslimšanas vilni. "Kad gripa strauji izplatās, īsti nav lietderīgi vakcinēties, un Latvijā pašlaik ir šis epidēmiskais pacēlums," uzsver I. Šmate. Kad slimība strauji cirkulē apkārt, daudzi izslimo to vieglā formā un tā gūst imunitāti, tāpēc vakcinēšanai nav jēgas.


Pasaules veselības organizācijas pārstāvniecības Latvijas vadītāja Aiga Rūrāne norāda, ka virkne valstu uzsākušas iedzīvotāju vakcināciju pret jauno gripu jau septembrī (ASV, Lielbritānija) un līdzšinējie rezultāti pierāda, ka vakcīna ir efektīvs līdzeklis. PVO viedoklis – valstīm jāspēj nodrošināt vakcīnu pieejamība augsta riska grupām.

***

UZZIŅAI

• 25 Eiropas reģiona valstis ir uzsākušas vakcināciju

• 95 pasaules valstis ir pieteikušās Pasaules veselības organizācijai, lai saņemtu vakcīnu pret jauno gripu bez maksas, 7 no tām Eiropā

• Latvija kā ES dalībvalsts nevar pretendēt uz bezmaksas vakcīnām

• Eiropā ir pieejamas trīs vakcīnas (tikai viena der grūtniecēm)


Avots: Neatkarīgā Rīta Avīze, 17.11.2009

17. Nov 2009, 13:01

nākotnē vēl nezin kāda gripa būs - varbūt pat kaķu, suņu utt.

17. Nov 2009, 11:29

var būt ne paveidieni,bet tik ātri vakcīnu man liekas nav iespējams uztaisīt....putnu gripa norimās tagad topā cūku gripa😃

17. Nov 2009, 10:59

Domāju, ka būs uzcenojums - tā jau vienmēr visām lietām ir..

17. Nov 2009, 10:48

es arī nepotētos 👎