Pumpas mazulim. Vai masalas?

Pumpas mazulim. Vai masalas?

16. Jul 2010, 15:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Masalas ir nopietna bērnu infekcija. Lai gan attīstības valstīs šī slimība vakcinācijas dēļ ir arvien retāk un retāk sastopama, jaunattīstības valstīs tas ir izplatītākais nāves cēlonis. Masalas izplatās ļoti viegli. Bērns, kurš nav vakcinēts, pavisam viegli var saslimt ar tām, ja ir bijusi saskare ar inficēto personu.

 

Masalas nav no tām slimībām, kura tiek viegli izslimota un mazulim viss ir kārtībā. Saslimšana ar masalām var noritēt visai smagi un sekas var būt smagas veselības problēmas un bērns var pat nomirt.

 

Īpašā riska grupā ir bērni, kuri apgrozās sabiedrībām, piemēram, bērnudārznieki, un kuri nav vakcinēti.


Ja Tu domā, ka Tavam bērnam vai pieaugušajam ir masalas (drudzis, izsitumi, klepus, iesnas), tad dodies pie ārsta laikā, lai neapdraudētu citus. Ar masalām ir inficēties pavisam viegli, ja šie cilvēki nav imūni pret masalām.


Kas ir masalas?

* Masalas ir nopietna slimība, ko izraisa vīruss, un tas ir viegli izplatās ar citiem cilvēkiem, tāpēc ir ļoti lipīgas.

 
* Tas izplatās pilienu veidā - ar klepu, šķaudīšanu, iesnām vai asarojošām acīm.


* Pirmās pazīmes parādās aptuveni 10 līdz 12 dienas pēc saskares ar inficēto cilvēku. Tie ietver drudzi, klepu un sarkanas acis (konjunktivītu).


* Pēc 2 līdz 3 dienām parādās masalu izsitumi. Šis ir laiks, kad persona jūtas vissliktāk.


* Pēc 2 līdz 3 dienām drudzis pāriet un pacients strauji atveseļojas, ja vien nav citu problēmu, ko izraisa masalas, piemēram, ausu infekcijas, bronhīts un pneimonija.

 

 

Pazīmes un simptomi masalām

Pirmās pazīmes, pirms parādās izsitumi, ir:

     * Iesnas
     * Klepus
     * Apsārtušas acis
     * Drudzis
     * Vienu vai divas dienas pirms izsitumiem mutē var parādīties balti pleķīši, ko sauc par Koplika plankumiem.



Simptomi kļūst daudz izteiktāki pāris dienas pēc izsitumu parādīšanās (augstāka temperatūra, [līdz 39,5 º], klepus, bērns jūtas un izskatās ļoti slikti).

Masalas

 


* Izsitumi – lieli sarkanīgi izsitumi, kas bieži savienojas un pārklāj visu ādu.

* Izsitumi parasti sākas pieres daļā un izplatās pa visu ķermeni
* Pēc izsitumu noiešanas var lobīties āda.

Kā iepriekš minēts, pēc izsitumu noiešanas, bērns ātri vien atveseļojas, ja nav citu problēmu.

 

Iespējamās veselības problēmas pēc masalu izslimošanas:

* Pēc masalām iespējamas dažādas veselības problēmas, kas ietver, ausu infekcijas, pneimoniju, bronhītu un caureju.


* Encefalīts (smadzeņu iekaisums). Tas notiek apmēram 1 no 1000 gadījumiem, un apmēram 15% no šiem bērniem nomirst. Vēl 15 līdz 40% paliek ar pastāvīgiem smadzeņu bojājumiem.


* Ir arī citas retāk sastopamas, bet tikpat nopietnas veselības problēmas, piemēram, encefalīts (subakūts sklerozējošs panencefalītu, SSPE) kas notiek vairākus gadus pēc masalu slimības un izraisa pakāpenisku smadzeņu bojājumiem un nāvi. Tas notiek aptuveni 1 no 25.000 gadījumiem.


* Smagāk ar masalām slimo vecāki bērni un pieaugušie.

 

* Masalas ir izplatītākais nāves cēlonis, ja bērni nesaņem pietiekamu uzturu, ir citas nopietnas veselības problēmas vai bērns nav vakcinēts.



Masalu attīstības laiks

 


Inkubācijas periods ir 8 -12 dienas pēc kontakta ar vīrusa nēsātāju, un masalu saslimšana sākas kā saaukstēšanās.

 


Svarīga piezīme

* Jebkuram, kas iespējams bijis saskarē ar masalu slimnieku, ir jādodas pie ārsta vakcinēties, cik ātri vien iespējams (72 stundu laikā), ja vien bērnam vai pieaugušajam jau nav bijušas 2 devas ar masalu vakcīnu vai šī persona ir jau slimojusi ar masalām.

 

* Ja neesat pārliecināti, vai Tev vai Tavam bērnam ir bijusi vakcīna ar 2 devām vai bijusi slimība, drošības pēc saņem vēl vienu devu masalu vakcīnas.  Kā atzīst eksperti, vakcīna cilvēkiem, kas jau ir imūni pret masalām, nerada veselības problēmas.

* Imunizācija neilgi pēc iedarbības var kavēt masalu attīstību, jo vakcinācija ātrāk izveido ķermeņa aizsardzību pret vīrusu (4 līdz 6 dienu laikā), savukārt vīrusa attīstībai nepieciešamas 10 līdz 14 dienām.



Cik ilgi masalas ir infekciozas?

 * Masalas ir ļoti lipīgas no pirmo simptomu parādīšanās brīža līdz četrām dienām pēc izsitumu parādīšanās.


* Tas parasti nozīmē apmēram 4 - 5 dienas pirms izsitumu sākuma līdz 4 vai 5 dienām pēc izsitumu parādīšanās.

Bērnu aizsardzība pret masalām

 * Vakcinācija pret masalām (kopā ar epidēmiskā parotīta un masaliņu poti) ir ieteicama bērniem, ja tie ir vismaz 12 mēnešus, tomēr 1. devu pēc vakcinācijas kalendāra bērns saņem 15 mēnešu vecumā un 2. devu- 7 gados. 


* Atkārtota vakcinācija ir ieteicama visiem pieaugušajiem, kas dzimuši no 1966. līdz 1980. gadam, kamēr vēl nebija divas vakcīnas devas. Šajā vecuma grupā cilvēki, iespējams, nav bijuši vakcinēti vai ir saņēmuši tikai vienu vakcīnu.

 
* Latvijā vakcīna pret masalām ir iekļauta vakcinācijas kalendārā un ir bez maksas.

 

Bērna izolācija

* Slimības laikā vismaz 4 dienas pēc izsitumu parādīšanās turi bērnu no citiem bērniem un tiem, kas nav bijuši vakcinēti. Lai gan tas ir aizsardzības pasākums, tas neizslēdz iespēju saslimt ar masalām, jo masalas ir infekciozas vēl pāris dienas pirms izsitumi parādās.

 

* Nevakcinētiem bērniem un pieaugušajiem, kuri bijuši kontaktā ar masalu slimnieku, vajadzētu izvairīties no bērnudārzu, skolas, darba apmeklēšanas 14 dienas pēc izsitumu parādīšanās. Ir augsts risks slimības izplatībai un var tikt inficēti arī citi.

 

* Ja nevakcinēta persona tiek vakcinēta 72 stundu laikā pēc kontakta ar slimību nēsātāju, viņi var atgriezties skolā, bērnudārzā vai darbā.

 

 

Ko Tu vari darīt?


* Inficētie cilvēki ir jāparāda ārstam, kurš nozīmēs ārstēšanu un noskaidros citas veselības problēmas. Tā kā masalas izplatās tik viegli, ārstam slimnieku vajadzētu apmeklēt mājās, lai nepakļautu riskam citus.

* Bērniem, kuriem ir masalas, ir jāatpūšas, daudz jādzer, paraceptamols vai ibuprofens var tikt lietots pie augstas temperatūras.

 

* Acis var būt jutīgas uz gaismu un slimnieki daudz labāk jūtas blāvā apgaismojumā. Gaisam nekaitē acīm, bet tā var radīt sāpes slimniekam.

 

* Neved bērnu uz vietām, kur citi cilvēki vai bērni var tikt inficēti.

rita123 rita123 09. Nov 2009, 11:29

Es atceros,ka mēs ar brāli bijām raibi kā lieldienu olas ar zaļonku no vienas vietas😃Bet niezēja nežēlīgi☹