Psiholoģe: iespējams, ka saikne ar mammu ir pārāk cieša

Psiholoģe: iespējams, ka saikne ar mammu ir pārāk cieša

07. Feb 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda māmiņa neizprot savas meitiņas uzvedību. Meitiņa mammu uztver gandrīz kā mīļmantiņu, ko allaž vēlas paturēt savā redzeslokā. Situācijā ieviest skaidrību palīdzēs psiholoģe Diāna Zande. 

 

JAUTĀJUMS

 

Man ir meitiņa 1g.6mēn.  veca. Vienmēr ir bijusi kā piesieta man, bet nu pēdējās dienas vispār neizprotu viņas uzvedību. Visu dienu uzvedas tā, it kā vēlētos ielīst manī, visu laiku pa rokām, visur, kur viņa iet, man viņai ir jāiet līdzi. Tētis, kas vienmēr ir bijis pirmajā vietā, nu zaudējis savu nozīmību un pat tad, kad viņa ir kopā ar tēti un es izeju no istabas sākās koncerts.

Naktī viņa guļ kopā ar mums, jo joprojām ēd pienu. Pupošanās ir kā rituāls, lai varētu aizmigt. Pēdējo nedēļu saprotu, ka tas atņem man pārāk daudz spēka un enerģijas, ka domāju par krūtsbarošanas izbeigšanu, bet vairāk par domāšanu arī īsti nesanāk.


Vai tas ir normāli, ka esmu kļuvusi viņai par tādu kā mīļmantiņu (tādas viņai nav)? Kā sākt atradināt no krūts?

 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

 

Bērniem vecumā no 7- 9 mēnešiem līdz pat 1, 6 gadiem ir gluži normāli uzmanīt mammu, vajāt viņu un droši justies, kad mamma vai tētis ir klāt. Tavā gadījumā izskatās, ka saite ar mazuli ir pat tā kā par ciešu - gulēšana vienā gultā, zīšana, kas ir rituāls. Ja bērniņam nav nekādu citu izmaiņu dzīvē, kā tikai mammas centieni pārtraukt zīdīšanu, tad ļoti iespējams, ka mazules reakcija ir saistīta tieši ar šī tik pierastā rituāla zaudēšanu ( pat daļēju). Jo mamma attālinās, jo meita cenšas viņu noturēt.

 

Nav tā, ka nav iespējams mazināt zīdīšanas reizes, vienīgi, to nevar izdarīt viegli. Labs (un bieži - vienīgais) atbalsts var būt tētis - naktī celties, mierināt mazo un nedot krūti. Jā, bērniņš raudās un prasīs, bet - drīz viņš tieši tāpat brēks - gribu vēl vienu saldējumu. Un jūs, vecāki, esat tie, kuriem jāmāk pateikt - Nē. Gulēšana visiem kopā vienā gultā pati no sevis nepāriet ļoti ilgi, bet rada riskus pāru attiecībām. Tāpēc ļoti rūpīgi būtu jāpārdomā, kā mazuli radināt gulēt savā gultā.

 

Nevar abas lietas darīt vienlaikus. Tev jāizlemj, ar ko sākt un jārēķinās, ka mazule nevēlēsies ne gulēt savā gultiņā, ne samierināties ar to, ka krūts vairs nav pieejama. Tomēr - pienāk laiks un bērnam pamazām ir jāatvadās no krūts.

 

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.