Psiholoģe: bērniem pēc 6 mēnešu vecuma ir izteikta piesaistes uzvedība!

Psiholoģe: bērniem pēc 6 mēnešu vecuma ir izteikta piesaistes uzvedība!

01. Jun 2012, 23:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Manam bērniņam nesen palika gadiņš. Kad es vai kāds cits ejam prom, bērns sāk protestēt ar raudāšanu, vicinot rokas. Kā būtu pareizi doties prom no mājām- bērnam redzot vai pa kluso?" prāto kāda Māmiņu Kluba māmiņa. Devāmies pēc atbildes pie psiholoģes Diānas Zandes.

Vecumā no 7 - 9 mēnešiem un apmēram līdz 1, 6 gadiem mazuļiem ir ļoti izteikta piesaistes uzvedība.

Tas nozīmē, ka viņi sāk atšķirt sev svarīgos pieaugušos no svešākiem. Pat ome, kuru mazais redz ne tik bieži, var mazulim šķist nepazīstama, un katru reizi nepieciešams laiks, lai mazais ar omi atkal "iedraudzētos".

Šajā laikā bērni sāk "vajāt" mammu vai tēti, neļaujot pat uz tualeti aiziet. Kaut arī mammām šāda situācija šķiet nepatīkama, "vajāšana" liecina, ka mazulis attīstās, un vēl svarīgāk, ka viņam veidojas droša piesaiste. Bērnam ir grūti šķirties pat uz brīdi, un viņš var raudāt katru reizi, kad mamma pazūd no viņa redzes loka.

Ar laiku šī uzvedība pāriet, bet svarīgi zināt, ka tā ir NORMĀLA un norāda par veselīgu attīstību. ja mazulis neuztraucas situācijās, kad mamma "pazūd" , tad tas var norādīt, ka bērniņam nav izveidojusies drošības izjūta ar vecākiem jeb piesaiste. tādā gadījumā, būtu svarīgi doties pie psihologa un uzzināt, kā veicināt tuvību starp mammu un mazo. Tātad, ar šo es vēlējos pateikt, ka ir normāli, ka bērns raud, kad šķiras no mammas vai tēta!

Un nu pie jautājuma - kā atvadīties, kā aiziet - pazust pa kluso vai atvadīties? Noteikti, svarīgi ir atvadīties no mazā katru reizi, kad dodaties prom, arī tad, ja prombūtne ir īslaicīga. Tā bērnam pamazām veidojas izpratne par Izveidojiet atvadu rituālu , pasakiet, ka ejat prom, būsiet atpakaļ pēc 30 minūtēm ( vai divpadsmitos) , iedodiet buču un - EJIET!

Tas nekas, ka mazais vēl nesaprot laiku ( laika izjūta attīstās stipri vēlāk) , bet - jūs, pasakot mazulim par laiku, kad atgriezīsieties, pasakāt to arī sev un - iekļaujot laiku ikdienas sarunā, bērnam vieglāk būs aptvert šo sarežģīto lietu - laiks. Kad ejiet prom, esiet mierīgas! Ja mamma pati ir satraukta, mazais to jūt un - atvadas var izvērsties par sirdiplosošu pasākumu visiem! Tas nereti ir novērojams bērnudārzā - mamma raud, un mazais - arī .

Ja bērnu atvedis tētis, kurš saka - atā, čomiņ, tiksimies vakarā! Es tev būšu pakaļ piecos un tad mēs kopā visu ko darīsim, - un dodas prom, mazais daudz mierīgāk pārvar šķiršanos. Atvadoties no maza bērna, labi, ja mazulis ir kopā ar , piemēram, vecmāmiņu vai tēti, kuri var bērniņu samīļot, kad mamma aiziet. Mazulis, visticamāk, kādu brīdi raudās, bet mazo bērnu uzmanību var viegli pārslēgt, piedāvājot padziedāt, paspēlēties, padarboties.

Ja mamma aiziet "pa kluso", mazulis var to ievērot un sākt vēl vairāk uzmanīt mammu, burtiski, nelaižot viņu prom no sevis ne mirkli.

UZDOD JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem .