Potes vieta struto

Potes vieta struto

13. Sep 2011, 20:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jautājums:

Bērniņam tagad 4mēneši, bet vēl joprojām nav saņēmis kombinēto poti, kas paredzēta 2.mēnešu vecumā, jo jānovēro pote pleciņā, kas ir it kā strutaina... Cik ilgi var nesaņemt šo poti?



BKUS profesore Dace Gardovska:


Pote pleciņā ir pret tuberkulozi ar BCG vakcīnu, kas sastāv no novājinātiem baciļiem, kas nevar izraisīt slimību. BCG vakcināciju izdara dzemdību nodaļā bērna 4.-5. dzīvības dienā. Pēc diviem mēnešiem bērnam izstrādājas imunitāte pret tuberkulozi, kas pasargā no saslimšanas ar smagām formām, bet ne no inficēšanās ar TB vieglām formām. BCG vakcīnu ievada kreisajā plecā.

 

Potēšanas vietā sākumā veidojas pūslītis, reizēm čūliņa, tad tā sadzīst un paliek rētiņa. Ja reakcija uz potēšanu ir pārmērīga, par nepieciešamību atlikt pārējās potes es ieteiktu konsultēties ar speciālistu potēšanas jautājumos Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā.

 

Potes atliekot, ārstam jāizvērtē risks, kāds rodas potes atliekot vai tās turpinot, tāpēc situācija jāizvērtē pēc rūpīgas bērna apskates un visas medicīniskās informācijas analīzes.