Pieniņš mazulim pēc 1 gada vecuma

Pieniņš mazulim pēc 1 gada vecuma

29. Jul 2010, 23:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzas māmiņas, tuvojoties mazuļa gada jubilejai, arvien vairāk prāto par to vai mazulim joprojām būs nepieciešams piens. Mēs varam droši apgalvot – piens būs nepieciešams, taču kāds? Speciālisti iesaka vecākiem nesteigties iekļaut govs pienu mazuļa ēdienkartē.

 

Gastroenteoloģe Inita Kaže uzskata, ka līdz 2-3 gadu vecumam bērnam būtu labāk saņemt pie maisījumu, jo govs piens satur vairāk olbaltumvielu kā ir nepieciešams šajā vecumā un piena maisījumos olbaltumvielu daudzums ir mazāks.

 

Govs piens

 

Svarīgi, lai šajā vecumā bērns saņem kalciju un D3 vitamīnu, lai kauli kļūtu stiprāki, tomēr govs pienā esošie fosfāti tieši otrādi veicina kalcija izdalīšanos no kauliem un kauli kļūst mīksti un trausli.

 

Kad mazulis sasniedzis gada vecumu, viņam dienā jāsaņem 500 mililitri piena. Ja māmiņa mazo vismaz reizi dienā baro ar krūti, tad ieteicamā piena maisījuma dienas deva ir 250 mililitri, taču, ja krūts barošana vēl ir mazuļa nopietna uztura sastāvdaļa, tad papildus piens bērniņam nav jāpiedāvā.


Priekšrocības piena maisījumam

 

Pie maisījumā ir ne tikai labi vitamīni, bet tur ir arī samazināts olbaltumvielu daudzums, kā arī pievienotas nepiesātinātās taukskābes, kas ir nepieciešamas smadzeņu un redzes attīstībai, stāsta Inita Kaže. Sastāvā ir arī nukliotīdi, kas nodrošina mūsu imūnsistēmas attīstību.

 

Pēc gada vecuma mazuli drīkst iepazīstināt ar skābpiena produktiem – kefīru, jogurtu, biezpienu un krējumu. Lai gan ir speciālisti, kuri iesaka skābpiena produktus piedāvāt mazulim viņa pirmā dzīves gada otrajā pusgadā. Daudz tiek runāts arī par to – kāpēc tad, kad mēs augām, māmiņas mums deva govs pienu un neviens neiedomājās teikt, ka to nevajadzētu darīt.

 

Protams, kādreiz deva govs pienu mazuļiem, tomēr pašreiz tas nebūtu ieteicams. „Tas ir saistīts ar alerģijām, ar mūsu industrializēto pasauli, apkārtējo vidi, uzturu. Pēdējo gadu laikā ir krasi pieaugusi alerģija un zinot, ka govs piena olbaltums ir viens no alerģiskākajiem pirmajā dzīves gadā, tomēr neiesaka lietot govs pienu līdz 1 gada vecumam,” papildina gastroeteroloģe. Svaigu, nevārītu govs pienu, iesaka bērnam dot pēc 3 gadu vecuma. Tā domā ne tikai daudzi speciālisti Latvijā, arī ārzemju ārsti ir līdzīgās domās.

 

Diemžēl nepārstrādāts govs piens nav piemērots zīdainim, tas ļoti atšķiras no mātes piena. Īpaši pirmajos sešos bērna dzīvības mēnešos var rasties daudzas veselība problēmas, ja bērniņš uzturā saņem govs pienu. Pat piena maisījums zīdaiņiem, kura pamatā ir govs piens, tiek īpaši piemērots, lai to pēc iespējas vairāk tuvinātu mātes pienam. Jau miljoniem gadu par labāko uzturu zīdainim tiek uzskatīts mātes piens, taču, kad tas nav iespējams, mums ir jārada tāds piena maisījums, kurš pēc iespējas vairāk līdzinātos mātes pienam.

 

Neviens no ārstiem neapgalvo, ka govs piens ir kas slikts, vienkārši zinot tā sastāvu ir rūpīgi jāapdomā vai bērniņam likt cīnīties ar to, kas nav pa spēkam viņa organismam.

 

Kādu pienu savam mazulim piedāvā TU pēc gada vecuma? Govs pienu vai mākslīgo piena maisījumu?

nosiguldas nosiguldas 07. Jan 2010, 11:37

lietojam gan govs pienu, gan speciālo piena maisījumu

rita123 rita123 18. Nov 2009, 08:09

Mēs jau no gada vecuma lietojam govs pienu un nekas slikts nav noticis,ļoti garšo

17. Nov 2009, 21:22

es arī kad vāru putru,beigās pieberu maisījumu,bet govs pienu arī esam mēģinājušas un nekas slikts nav noticis😀

17. Nov 2009, 16:22

Mana mazā ēda mammas pienu līdz 1,2 gadiņam,,,,,Tagad pamēģinājām dažādus maisījumus, palikām pie Similac Gain, jo no šī maisījuma nav caureja un laba garša - visu pudelīti izdzer....Un cena arī lēta....😀😀😀