Pētījums: Latvijā bērnu mirstība ir atkarīga no veselībai atvēlētā budžeta

Pētījums: Latvijā bērnu mirstība ir atkarīga no veselībai atvēlētā budžeta

19. Aug 2010, 14:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā, tāpat kā jaunattīstības valstīs, bērnu mirstība ir atkarīga no sociālekonomiskajiem apstākļiem, īpaši veselības nozarei atvēlētā budžeta, konstatēts izpētē par bērnu mirstību un invaliditāti.

 

Šis pētījums ir viens no programmas "Latvijas iedzīvotāju dzīvildzi un dzīves kvalitāti apdraudošo galveno patoloģiju zinātniska izpēte ar multidisciplināra pētnieciska konsorcija palīdzību" gaitā veiktajiem projektiem. Kopā programmas gaitā četru gadu laikā tika realizēti 14 projekti, kuros piedalījās ap 250 Latvijas zinātnieku un pētnieku.

 

Pētījumā konstatēts, ka Latvijā bērnu mirstība ir ciešā korelācijā ar sociālekonomiskajiem rādītājiem, kas parasti esot raksturīgs jaunattīstības valstīm.

 

"Konstatētas ticamas korelācijas starp bērnu mirstību un iekšzemes kopproduktu (IKP), bezdarbu un veselības budžetu," teica Pīrāgs.

 

Pētījuma gaitā noskaidrots, ka bērnu mirstība visās grupās (0-4, 5-9, 10-14 un 15-19 gadus veci bērni) cieši korelē ar veselības budžeta lielumu uz vienu iedzīvotāju latos.

 

Konstatēta arī statistiski ticama korelācija starp bērnu mirstību Latvijā un IKP faktiskajās cenās 5-9 gadus un 10-14 gadus veco bērnu grupās.

 

Tāpat pētījumā atklāts, ka pusaudžu mirstība 15-19 gadu vecumā korelē ar veselības budžetu un bezdarbu, savukārt starp pusaudžu mirstību un IKP pastāvēja vāja korelācija, kas nebija ticama.

 

"Latvija, demonstrējot attīstīto valstu reģionam raksturīgu mirstības cēloņu profilu, vienlaicīgi demonstrē jaunattīstības valstīm raksturīgu tendenci - izteiktu mirstību atkarībā no sociālekonomiskajiem faktoriem: IKP, bezdarbs, veselības budžets, veselības aprūpes pieejamība," rakstīts pētījumā.

 

Pētījuma autori norāda, ka Latvijā jāīsteno bērnu mirstības samazināšanas programma, kurā jāparedz IKP un veselības budžeta palielināšana, bezdarba samazināšana un veselības aprūpes rezultātu uzlabošana pēc kvalitātes audita datiem.

 

Veselības darbiniekiem un valsts institūcijām jācenšas mazināt bērnu traumatismu, kā arī jāiesaistās zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma samazināšanā.

 

LETA

29. Nov 2009, 23:09

Piekrītu Rebekijai = ja man būtu daudz naudas vai arī, ja viss būtu par brīvu kā citās valstīs, tad apmeklētu visus specialistus ko vēlos, nevis gaidītu neziņā....

29. Nov 2009, 12:12

Skumji...