Pārtikas alerģija,uzsākot piebarojumu

Pārtikas alerģija,uzsākot piebarojumu

30. Jan 2010, 14:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējo gadu laikā aizvien biežāk aktuāls kļūst dažādu alerģiju jautājums. Arī jaunie vecāki, uzsākot mazulīša iepazīstināšanu ar citu pārtiku, nevis tikai māmiņas pienu, satraucas – kā pamanīt, vai bērnam no kāda produkta nav alerģija?

 

{smallpic:1}

  

Skaidro Bērnu slimnīcas Torņakalnā gastroenteroloģe Ārija Marksa – Ebela.


 

Lai noteiktu, vai mazulim ir vai nav pārtikas alerģija uz kādu produktu, tas bērna ēdienkartē jāievieš ļoti piesardzīgi un no sākuma nedēļu jādod tikai viens produkts, vērojot bērna reakciju. Tomēr ne tikai problēmas ar vēderiņu ir tās, kas norāda – jā, šis piebarojums tomēr nebūs mums piemērots.

Kā skaidro ārste Ā. Marksa- Ebela, arī izsitumi uz ādas un elpošanas ceļu problēmas var norādīt, ka mazulītis kādu produktu nepanes.

 

 

„Par alerģiju var liecināt gan klepus, gan atvemšana, arī rīkles un ausu iekaisumi”, brīdina speciāliste.

 

 

Pirmajā dzīves gadā visbiežāk bērniem ir sastopama govs piena nepanesība. Tad sākotnēji no māmiņas un vēlāk arī no bērna ēdienkartes jāizslēdz visi piena produkti, tai skaitā arī kefīrs, biezpiens un ieteicams neēst pat liellopa un teļa gaļu.

 

 

Pēc kāda laika vecāki var atkal uzmanīgi izmēģināt, vai situācija nav mainījusies, un piedāvāt bērnam piena produktus, tomēr, ja alerģiskā reakcija atkārtojas, tad nu gan no piena produktiem ir jāatvadās.

 

 

Protams, kā jebkurā problēmsituācijā, ja vecākiem rodas bažas par to, ka bērnam varētu būt alerģija no kāda produkta, tas no ēdienkarte ir jāizslēdz un jādodas uz konsultāciju pie ģimenes ārsta vai alergologa.

 

Vairāk informācijas meklē www.alergeo.lv