Pārāk mazs svars? Ievies uztura dienasgrāmatu savam mazulim!

Pārāk mazs svars? Ievies uztura dienasgrāmatu savam mazulim!

08. Jul 2011, 14:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs regulāri saņem jautājumus no satrauktām māmiņām par to, vai gadījumā mazuļa svars nav pārāk mazs. Kā pateikt, vai svars ir pietiekams un ko darīt, iesaka ārste Irēna Putniņa.

 

Jautājums:

Mūsu meitiņai ir 2 gadiņi un viņa sver 12,5 kilogramus. It kā jau nav slikti, bet viņa ēd ļoti, ļoti maz, tikai pa bišķim kaut ko ieēdot. Ko darīt? Varbūt kādus vitamīnus?

 

Konsultē pediatre Irēna Putniņa:

 

Zinot tikai un vienīgi svaru, ir ļoti grūti pateikt, vai svars ir labs un pietiekams. Būtu jāzina gan dzimšanas svara rādītāji, gan svara dinamika pirmajā dzīves gadā, gan arī vajadzētu zināt vecāku svaru un augumu.

 

Tas būtu kritērijs, kas ļautu novērtēt bērna svaru.

 

Jautājums- ēd maz vai ēd daudz- ir ļoti diskutabls, jo to mamma var atrisināt pati mājās, ieviešot elementāru uztura dienasgrāmatu un dienas gaitā atzīmējot visu, ko bērns ir apēdis- gan pamatēdienu, gan našķus, gan uzkodas.

 

Pēc šīs uztura dienasgrāmatas mēs varam redzēt, kādā veidā mēs bojājam vai varbūt nebojājam bērnam normālu ēšanas režīmu ar kādām uzkodām vai suliņām. Ikdienā to darot, mēs nejūtam, vai kaut ko darām aplami un pat netiek pieskaitīts cepums pirms pusdienām vai kas cits.

 

Neēšanas un mazēšanas periods ir ļoti izteikts vecumā no 1 līdz 4 gadiem. Tajā brīdī, kad tas pienāk, galvenais ir saglabāt vēsu prātu mammai un izvērtēt pašam savu bērnu, vai atskaitot šo slikto ēšanu, bērns nejūtas labi. Ja tādu pazīmju nav, tad, iespējams, speciālista palīdzība nav nepieciešama.

 

Tomēr, ja redzam, ka bērns neēd, viņš paliek bāls, mazkustīgs, lēnīgs vai parādās vēl kādas problēmas, jāmeklē speciālists. Šajos neēšanas periodos ļoti būtiski ir sekot, lai bērns būtu arī pietiekami daudz izdzēris. Iespējams, ka bērns izdzēris ļoti daudz piena maisījuma, kas pats par sevi rada sāta sajūtu un ēdiens vairs nav vajadzīgs.

 

Viena universāla atbilde nav! Katrai māmiņai jāsaprot, kāds būtu bērna normāls svars pēc iepriekš noteiktajiem rādītājiem un galu galā jāpaseko arī bērna ēdienkartei!

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Vai Tava bērna svars ir pietiekams?

30. Mar 2011, 23:08

Man arī ir puika - tievulis - mazēdājs (it kā), bet, manuprāt, vēl viens rādītājs ir bērna vēdera izeja. Ja vēders iziet katru dienu un normālā daudzumā, tad bērns ēd pietiekoši.