Mazasinība

Mazasinība

10. Jun 2010, 10:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzdod jautājumu Māmiņu Kluba speciālistiem un saņem atbildi! Ārstu prakses pediatre Inguna Bērziņa stāsta par mazasinību un dzelzs trūkumu organismā.

 

Jautājums:

Kas izraisa mazasinību un dzelzs trūkumu bērna organismā?

 

Atbild Ārstu prakses "Auxilia Prima" pediatre Inguna Bērziņa:

Ja bērniņš tiek barots ar krūti, tad vispirms būtu jāizpēta sīkāk māmiņas ēdienkarte. Māmiņas ēdienkartei jābūt pilnvērtīgai, lai tajā netrūktu olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki un viss būtu līdzsvara robežās. Ja māmiņai ir problēmas ar hemoglobīnu, tad visticamāk arī bērnam būs tendence ar mazasinību. Ja ar ēdienkartes pilnveidošanu analīzes joprojām uzrāda dzelzs trūkumu organismā, tad noteikti vajadzētu uzturā lietot papildus dzelzi saturošus preparātus gan mammai, ja bērniņš tiek barots ar krūti, gan mazulim, ja mazasinība ir izteikta. Tomēr sīkāk par īpašu medikamentu lietošanu jums pastāstīs ārstējošais bērnu ārsts.

 

Dzelzs trūkums organismā izpaužas kā astēnija – nogurums, nespēja koncentrēties, bālums. Dažkārt domājam, ka vainīgs ir stress, taču visbiežāk vainīgs ir tieši dzelzs trūkums organismā, un par to var pārliecināties, veicot asinsanalīzi. Galvenais kritērijs šajā gadījumā ir hemoglobīna līmenis asinīs. Taču reizēm arī normāla hemoglobīna līmeņa gadījumā pastāv iespēja, ka dzelzs tomēr pietrūkst.
 

DZELZS UZTURĀ sastopams šādos dzīvnieku valsts produktos:

- Liesā liellopu, cūkas un jēra gaļā.

- Aknās un citos subproduktos (satur daudz holesterīna).

- Treknās zivīs.

Ārstu prakse "Auxilia Prima"

Vīlandes iela 13, Rīga, LV-1010
Telefons: +371 67211000

www.esivesela.lv

1

 

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!