Mazajam aizcietējums. Ko mainīt uzturā?

Mazajam aizcietējums. Ko mainīt uzturā?

30. Oct 2010, 14:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Situācija sekojoša- meitiņa ēd krūti vai piebarojumu, bet puncītis ir ciets. Ko darīt? Kā rīkoties? Konsultē pediatre Ieva Tauriņa.

 

Māmiņa jautā:

 

Kādu maisījumu dot bērniņam (7,5 mēneši) ar regulāru vēdera aizcietēšanu? Baroju ar krūti 2-3 reizes dienā, jo kā sākām papildus ēdienu, mazā pēc tā krūti vairs negrib. Pārsvarā ēdam dārzeņus, griķus piena putru vai auzu putru ar augļu biezenīti, papildus dzeram ūdeni, bet vēderiņš kā ciets, tā ciets. Mazā ļoti mokās un nezinu, ko iesākt.

1

Atbild pediatre Ieva Tauriņa:

 

Maisījums jebkurā gadījumā vēdera izeju neregulēs. 7,5 mēnešos ēdienreizēs ir vai nu piebarojums vai arī krūts, nedodot tos abus vienā ēdienreizē. Droši vien varētu pamainīt dārzeņus un augļu biezeņus. Es ieteiktu vēdera regulācijai auzu pārslu biezputrai klāt likt plūmju biezeni, kas vēdera izeju nedaudz mīkstinātu. Vēl vēdera izeju var mīkstināt zaļgani banāni, kivi, bumbieri.

 

Ja māmiņa pati baro mazo ar krūti, tad ieteiktu arī pašai māmiņai ēst tādu pārtiku, piemēram, apēst kādas žāvētās plūmes, kas mazuļa puncīti mīkstinātu, jo šīs vielas saņemtu caur pienu.

 

Ja vēdera izeju neizdodas noregulēt, pamainot ēdienkarti, noteikti vajadzētu doties vizītē pie gastroeneterologa. Ja bērns saņem mammas pienu, dārzeņus un putru, lielām problēmām ar vēderu nevajadzētu būt.