Māmiņu kluba padomi vecākiem par bērnu drošību vasarā

Māmiņu kluba padomi vecākiem par bērnu drošību vasarā

12. Dec 2009, 12:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai vasarā izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, izlasi Māmiņu kluba sagatavotos padomus par bērnu drošību vasarā!

 

1.      Uzturies laukā ar mazuli netiešos saules staros! Laiku saulītes baudīšanai izvēlies agri no rīta līdz 11 vai vakarpusē pēc 17. Pārāk liels karstums ir pārbaudījums bērniņa organismam, sevišķi zīdaiņiem līdz 3 mēnešu vecumam, kad vēl nav izveidojusies bērna ķermeņa termoregulācija. Parūpējies, lai mazulim karstajās dienās būtu galvassega ar platām malām, uzklāts aizsargkrēms un kokvilnas apģērbs, kas neļauj ādai apdegt.


 
2.      Dod mazulim dzert pietiekošā daudzumā! Vasarā nereti valda svelme un papildu slodzi bērna organismam rada arī fiziskās aktivitātes, tāpēc dzert karstā vasaras dienā jādod gan zīdainim, gan arī vecākiem bērniem. Izvēlies ūdeni, vieglu kumelīšu vai kādu citu ne pārāk saldinātu tēju, taču pats galvenais ir neļaut organismam zaudēt pārlieku lielu daudzumu šķidruma.



3.      Pasargā bērnu no kukaiņu kodumiem! Ratiņos guļošajam vai sēdošajam bērnam lieto moskītu tīklu, bet lielākam bērnam izmanto aizsarglīdzekli pret  insektiem. Kukaiņu kodumi nereti mēdz izsaukt alerģiskas reakcijas un var būt bīstami, īpaši bites un lapsenes. Padomā par bērna aizsardzību pret ērcēm! Ja mazulis ir vecāks par gadu, vakcinē bērnu. Taču mazākiem bērniem var izlīdzēties ar regulāru pārbaudi –pēc pastaigas apskati ādas krociņas, padusītes vai cirksnīšus, pārliecinoties, ka ērces tur nav. Ja dodaties piknikā, bērna guldīšanai izmanto gaišu sedziņu, uz kuras melnais kustonis būs labāk redzams.



4.      Parūpējies par bērnam drošu pagalmu un piknika zonu! Degmaisījumu šķīdumi grilam nedrīkst būt pieejami bērnam sasniedzamā augstumā. Neatstāj bērnu bez uzraudzības pie ugunskura. Smilšu kastēm ir jābūt ar aizveramu vāku, lai tām nespētu piekļūt klaiņojoši dzīvnieki. Bērnam var būt bīstami to ekskrementi.



5.      Automašīnā vienmēr lieto piesprādzētu autosdēklīti! Bērns ir jāiesēdina un jāpiesprādzē autosēdeklītī pat tad, ja brauciens ilgst nieka 10 minūtes.  Nekad neatstāj bērnu vienu pašu automašīnā, jo karstajās dienās tā strauji sakarst, kas var radīt apdraudējumu mazuļa veselībai un pat dzīvībai.



6.      Atpūšoties pie ūdens, neizlaid mazuli no sava redzesloka! Nav svarīgi, cik liela ir ūdenstilpne un vai bērnam ir peldriņķis vai uzrocīši, Tev vai kādam citam cilvēkam nemitīgi ir jāuzrauga mazais, jo pat pagriešanās un uzmanības novēršana var būt par iemeslu pēkšņai un negaidītai nelaimei.



7.      Parūpējies, lai mājās un automašīnā vienmēr būtu pirmās medicīniskās palīdzības aptieciņa! Tas ļaus sīku traumu gadījumā ātri un operatīvi palīdzēt straujajam pasaules pētniekam.



8.      Traumu gadījumā vienmēr izvērtē bērna stāvokļa nopietnību! Ja trauma ir neliela un mazulis jūtas tikai nedaudz sabēdājies par nobrāzto celi, nav vērts saukt ātro medicīnisko palīdzību, taču, ja traumas ir lielākas, piemēram, asiņojoša galva vai mazulis nevar pakustināt kādu locekli, steidzami jāsazinās ar mediķiem.

 

 

PIESAKIES UZ DOMENIKSS BĒRNU DROŠĪBAS DIENAS PASĀKUMU ŠEIT!