LIC: Decembra beigās gripa konstatēta četriem bērniem

LIC: Decembra beigās gripa konstatēta četriem bērniem

03. Jan 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Decembra beigās no 153 izmeklētajiem slimnieku paraugiem gripas vīrusi noteikti četros paraugos. Visi četri saslimušie ir bērni, kas ir vecumā no viena līdz četriem gadiem, tika stacionēti Rīgas slimnīcās, portālu Diena.lv informēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) speciālisti.

 

"LIC epidemiologu apkopotie gripas monitoringa dati liecina, ka gripas izplatība Latvijā ir sporādiska. Ambulatorās monitoringa iestādes informēja, ka 52.nedēļā ar gripas klīniskiem simptomiem vērsušies divi pacienti no Jūrmalas. Saslimstība ar gripu vidēji Latvijā ir divi gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju", atzina LIC epidemioloģe Raina Nikiforova.

 

Ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām ambulatorajās monitoringa iestādēs kopumā vērsušos pacientu skaits samazinājies par 18%. Tomēr saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām par 43% pieaugusi Jūrmalā, par 28% - Rēzeknē, Valmierā šī infekcija pieaugusi par 25%. Visaugstākā saslimstība bija vērojama Rēzeknē Jelgavā un Rīgā.

 

Ņemot vērā epidemioloģiskos datus, LIC prognozē, ka tuvākajās nedēļās gripas izplatība Latvijā pieaugs.

 

LIC infektologi atgādināja, ka gripa ir akūta un sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus. Lielākoties gripa norit vieglā formā un veseliem cilvēkiem neizraisa nekādus veselības sarežģījumus. Parasti aizdomas par gripu rodas, ja saslimšana sākas pēkšņi, ar galvassāpēm, drudzi, paaugstinās temperatūra, saslimušajam ir kaulu "laušanas" sajūta, parādās "aizlikts" deguns bez iesnām, ko nereti pavada sauss, rejošs klepus. Gripa ir viena no infekcijām, kas ļoti strauji izplatās, izraisa dažādas komplikācijas, tostarp, ļoti smagas un cilvēka dzīvību apdraudošas.

 

LIC speciālisti uzsvēra, ka drošākais veids, kā sevi pasargāt no saslimšanas ar gripu, ir vakcinācija. Parasti vakcīnas sastāvā pēc PVO rekomendācijas tiek iekļauti tie gripas vīrusu varianti, kas parādījušies iepriekšējās gripas sezonas beigās, jo tie ir dominējošie nākamajā sezonā.

Diena.lv