Lai gan dzimstība krītas, pacientu skaits bērnu slimnīcā pieaug

Lai gan dzimstība krītas, pacientu skaits bērnu slimnīcā pieaug

17. Aug 2012, 13:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neskatoties uz dzimstības samazināšanos, mazo pacientu skaits Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pieaug un diemžēl joprojām ir ļoti aktuāls bērnu traumatisms, sestdien Latvijas Radio atzina BKUS valdes priekšsēdētāja Anda Čakša.

 

"Neskatoties uz to, ka mums samazinās dzimstība, pacientu skaits slimnīcā pieaug. Varbūt tas liecina par to, ka ģimenes ārsti viņus negrib tik ļoti ārstēt un šī primārā aprūpe nokļūst slimnīcā," sprieda Čakša.

 

Kā vēl vienu iemeslu viņa minēja to, ka daudzi cilvēki ir pārcēlušies dzīvot uz Rīgu, bet viņuģimenes ārsti palikuši novados.

 

Runājot par to, kādā stāvoklī bērni nonāk slimnīcā, Čakša atzina, ka par laimi, bērnu vidū nav vērojama tāda tendence kā pieaugušajiem, kuri pie ārsta arvien biežāk vēršas ar jau ielaistām slimībām. "Te ir tas labums, ka bērniem tomēr ir bezmaksas palīdzība," piebilda ārste.

 

Tomēr viņa uzsvēra, ka joprojām ir ļoti aktuāls bērnu traumatisms, jo vecāki bieži vien nepietiekami pieskata savus mazuļus un nepadomā par pareizajiem drošības līdzekļiem, lai pasargātu bērnu. Tas attiecas gan uz bērna piesprādzēšanu mašīnā, speciālu sēdekli un ķiveri uz velosipēda un citām prasībām, gan uz karstu šķidrumu neatstāšanu bērniem pieejamās vietās.

 

"Tajā vecuma grupā, kad bērns kļūst arvien aktīvāki, līderi [traumu ziņā] ir šūpoles, velosipēdi, batuti un skrituļslidas. (..) Savukārt mazākiem bērniem līderos izvirzās karsta kafija, ko mamma sestdienas vai svētdienas rītā dzer un netīšām uzlej virsū mazulim, vai kad viņš tikko iemācījies staigāt un norauj galdautu ar visu karsto tējkannu. Sekas ir smagas, bet tie esam mēs, vecāki, kas var padomāt, kā to novērst," sacīja ārste.

 

TVNET

Foto: LETA