Ko jogas praktizēšana dod sievietes veselībai?

Ko jogas praktizēšana dod sievietes veselībai?

31. Jul 2012, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šoreiz Kundalinī jogas skolotāja Agnese Guļāne ar mums dalās pārdomās par seksuālo un reproduktīvo veselību.

Mēs zinām, ka mūsu miesa un dvēsele ir cieši saistītas, vai ne? Mēs šad tad mēdzam teikt, ka iekšā ir, bet ārā nenāk, ar to domājot kaut kādu kreņķi, kas iekšā dīda, bet neļaujas vārdos noformulēties, kas tas ir un ko ar to darīt. Tā, it kā mūsos būtu kāda uzvilkta atspere, kura gaida, lai tajā esošo spēku palaistu vaļā.

Tā ir enerģija, kura ir iesprūdusi: tā ir iekšā, bet nevar tikt ārā, jo mēs nemākam tai palīdzēt tik ārā: vai nu fiziski atbrīvot/atbrīvoties vai sublimējot izmantot šo enerģiju savu radošo ideju realizēšanai.

Sievietes dzimumorgāni ir uz iekšu vērsti, tādēļ mums ir jāpieliek zināmas pūles, lai enerģiju, kas ir iekšā, tur nepaturētu, bet ļautu tai brīvi plūst un tad, kad ir īstais brīdis, dabūtu to ārā.

Mēs iznēsājam ne tikai bērnu (un tas, nenoliedzami, ir pats svētākais sievietes radošās enerģijas izpausmes veids). Mēs spējam iznēsāt un laist pasaulē idejas, mēs spējam no dažādiem maziem, savstarpēji nesaistītiem gabaliņiem izveidot brīnišķīgu mozaīku, savest kopā pareizos cilvēkus, rast netradicionālus risinājumus un padarīt sadarbību par iespējamu. Ir idejas, kuras tiek apaugļotas, iznēsātas un ar laiku ierauga dienas gaismu, un ir, protams, arī tādas, kuras tālāk neattīstās.

Viss kā dzīvē, un ļoti svarīgi ir, lai šī kustība visu laiku notiktu, lai mums būtu spējas veco, nevajadzīgo vai lieko atbrīvot un palaist vaļā, lai rastu vietu jaunajam, kuru savukārt potenciāli audzēt un lolot.

Neveselīgi ir, ja šī enerģija brīvi neplūst. Kundalinī jogā uzskata, ka liekā un nevajadzīgā enerģija mūsu ķermenī var materializēties cietākās substancēs jeb akmeņos, saaugumos vai sabiezējumos. Tas, protams, notiek ilgākā laika posmā.

Pirms tam šī enerģija ne vien dus neizmantota, bet bloķē arī visu pārējo enerģijas plūsmu ķermenī. Pateicoties jogas vingrinājumiem, speciālām krijām, mēs spējam šo enerģijas sastrēgumu palaist brīvībā. Efekts ir jūtams uzreiz: samazinās trauksme un neapmierinātība ar dzīvi, sieviete kļūst mierīgāka, uzlabojas gremošana, vielmaiņa, miegs.

Tiklīdz izbaudi šo pirmo efektu, tam ir grūti noticēt: daudzas sievietes man ir teikušas, ka tā ir tikai sagadīšanās, jo, turpinot veikt šos vienkāršos jogas vingrinājumus, dzīves kvalitāte un sievietes labklājība uzlabojas ievērojami: pēkšņi radošajām idejām atrodas pielietojums, gribas mainīt ēšanas paradumus un ēst veselīgi un prātīgi. Ķermenis, savukārt, par šādu attieksmi steigšus izrāda patiku un pateicību.

Kā Kundalinī joga ietekmē seksuālo un reproduktīvo veselību?

Daži ieguvumi: PMS kļūst mazāk mokošs un izteikts, mēnešreizes kļūst mazāk sāpīgas un ne tik apjomīgas, tās kļūst regulāras un mazāk ietekmē sievietes noskaņojumu. Garastāvoklis pašai sievietei šķiet saprotamāks: oma nelēkā viļņveidīgi un tā nav vairs tik viegli ietekmējama. Daudzas sievietes ir apliecinājušas, ka orgasms, savukārt, ir spēcīgāk izteikts, citas – ka, pateicoties jogai, tādu vispār beidzot ir izbaudījušas.

Jogas prakse veiksmīgi regulē arī gribēšanas un negribēšanas jautājumus, jo tuvina mūs iekšējai harmonijai, ļauj mums pašām sevi labāk saprast un pazīt. Jo vienlīdz mokoši ir tad, kad gribas mīlēties, bet nav ar ko, kā arī tad, kad ir ar ko, bet – negribas.

Jogas vingrinājumi, harmonizējot enerģijas plūsmu, mūsu attieksmi pret dzīvi un sevi, sakārto gan fizisko ķermeni, gan arī enerģiju un vibrācijas, ko izstarojam, sakārtojot arī partnerattiecību jautājumus. Īpašš prieks man ir par sievietēm, kuras uzsāk Kundalinī jogu, jo netiek pie bērna, bet turpina nākt uz Kundalinī jogu grūtniecēm.

Tātad ne vienmēr mēs jūtamies ne visai labi tādēļ, ka mums kaut kas trūkst: tikpat svarīgi ir mācēt likt lietā to, kas mums ir.

Kundalinī jogā uzskata, ka sievietes ir ārkārtīgi radošas būtnes. Mēs varam savu radošo enerģiju izpaust visdažādākajos veidos. Mani ļoti iedvesmoja vienas sievietes teiktais, ka, gatavojot ģimenei maltīti, viņa dāvā ģimenei veselību un savu svētību.

Svētīgs ir jebkurš darbs, kurš veikts ar mīlestību, ieliekot tajā savu sirdi un dvēseli jeb izmantojot savu radošo enerģiju, tādējādi stiprinot arī savu reproduktīvo un seksuālo veselību. Un iemantojot labu pašsajūtu.

Lai Tev veicas un izdodas!:)

Agnese Guļāne, Kundalinī jogas skolotāja

 

Vairāk par jogas centru lasi šeit!>>