Kādi vitamīni bērniem vajadzīgi pavasarī?

Kādi vitamīni bērniem vajadzīgi pavasarī?

20. Mar 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasarī bērna organisms izjūt diezgan spēcīgu vitamīnu trūkumu. Mazie kļūst kaprīzāki, skolnieki netiek galā ar mājasdarbiem, nevar laikus pamosties, bet paši vājākie sāk aizvien biežāk slimot. Kā lai palīdz bērniem?

Vitamīns С

No mākslīgās aminoskābes pārdozēšanas var ciest nieres un kuņģis. Labāk bērna ēdienkartē ir iekļaut "dzīvos" vitamīnus. Piemēram, skābētos kāpostos līdz pašai vasarai saglabājas C, B, A vitamīni. Daudz askorbīnskābes ir arī citrusaugļos. Citronu noderīgi ir pat pasmaržot - tā stimulējošā iedarbība uz prāta spējām ir pierādīta pat zinātniski. Tāpēc sarīvējiet citrona miziņu un nolieciet bļodiņu ar aromātisko putriņu uz galda, pie kura sēž bērns. Apelsīnos un greipfrūtos ir daudz vairāk C vitamīna, nekā citronā. Vēl vairāk citrona ir mežrozītēs. Dodiet bērnam mežrozīšu sīrupu pa karotītei starp ēdienreizēm, pievienot to variet arī tējai. Tāpat noderīgi ir pievienot salātiem kviešus, jo tie satur dabīgos antioksidantus, antibiotikas un augšanas stimulatorus. Neaizmirstiet arī par kivi - viens no lielākajiem C vitamīna avotiem, kurš satur arī daudz kāliju, vitamīnu PP un E.

Dzelzs

Lai bērna organismu nodrošinātu ar dzelzi, iekļaujiet bērna ēdienkartē gaļu, vistas aknas, zivis, griķus, grūbas, kakao, pupiņas, tomātus, riekstus, spinātus, ķirbjus un ābolus. Ļoti laba ir sula, kas ir pagatavota no pus granātābola, ko vislabāk dzert no rītiem,  - tukšā dūšā. Uz nakti bērnam var dot dažus grieķu riekstus ar medu. Hemoglobīna līmeni normalizēt var palīdzēt vīģes - divas var bērnam dot apēst no rīta, divas - vakaros, pirms tam tās jāaplej ar vārošu ūdeni, lai tās kļūtu mīkstākas. Bet, lai organismā labi uzsūktos dzelzs, vajadzīgi vitamīni - C, B12 un arī medus. Tāpēc biežāk dodiet bērnam riekstus, olas dzeltenumus, pienu, aknas, kas satur daudz varu (varš). 

Polivitamīni

Bērnu ārsts var ieteikt lietot bērnam veselu mēnesi polivitamīnus. Ja nav ieteikts konkrēts vitamīnus komplekss, izvēlieties to, kas satur ne tikai vitamīnus, bet arī kalciju, dzelzi, varšu, molibdēnu, kobaltu un cinku. 

Putekšņi

Putekšņos ir vairāk kā 200 vielas, kas paaugstina organisma aizsargspējas, stimulē asinsriti un samazina iekaisumu risku, normalizē miegu un uzlabo apetīti. Uzņemt putekšņus vislabāk var kopā ar medu. Skolniekiem var dot maltu putekšņu un bišu maizes maisījumu pa 1/3 tējkarotēm 2-3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Maisījumu ieteicams nenorīt uzreiz. Pavasarī var izveidot divu mēnešu kursu, kura laikā tiek uzņemti putekšņi kopā ar bišu maize, šo divu mēnešu laikā var ieturēt 10 dienu pārtraukumu. 

Zivs tauki

Zivs tauki bērniem  - tā ir labākā barības viela smadzenēm, piesātināto taukskābju avots ir omega-3, kas paātrina bērna sīkās motorikas attīstību un paaugstina IQ. Speciālisti uzskata, ka dienas ieteicamā deva ir 350g zivju dienā. Vislabāk bērnam der tādas zivis kā lasis, tuncis, skumbrija. Ja bērns neēd zivis, nedzer zivs taukus, var nopirkt zivju eļļu kapsulās.  

Olbaltumvielas un aminoskābes

Tītara gaļa, pirmkārt, ir olbaltumvielu avots, otrkārt, neaizvietojamo aminoskābju avots, kas nespēj sintezēties cilvēka organismā, tāpēc tās jāiegūst ar pārtikas produktu palīdzību. Vārīta tītara gaļa vakarā kopā ar glāzi piena ir vienkāršs veids, kā palīdzēt attīstīt bērna intelektu.  

Pastaigas

 Pavasara sākumā organisms cieš dēļ saules trūkuma. Tieši tas ir iemesls, kāpēc bērni ātri šajā laikā nogurst, kļūst vieglāk aizkaitināmi, kaprīzāki. Bērniem vienkārši vairāk jākustas, jāatrodas svaigā gaisā, jānodarbojas ar sportu. Bez tam, saules "vannas" ir pat vairāk kā nepieciešamas šajā laikā. 

Māmiņu Klubs