Kādas rotaļas palīdz bērna attīstībai?

Kādas rotaļas palīdz bērna attīstībai?

24. Sep 2010, 15:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajā gadā māmiņas saņem neskaitāmus ieteikumus no speciālistiem, kā vajadzētu rotaļāties ar mazo, lai attīstītu gan fiziskās, gan garīgās spējas, tomēr kādas rotaļas būtu ieteicamas mazuļa valodas apgūšanai?

 

Jautājums:

Kādas rotaļas spēlēt, lai bērniņam palīdzētu un pareizi, nepārmērīgi stimulētu valodiņas apgūšanu?


Atbild logopēde Jolanta Hanzovska:

 

Jebkura darbošanās kopā ar bērnu veicina arī viņa valodas attīstību.

Rotaļu izvēle atkarīga no bērna vecuma. Katra māmiņa var uzticēties savai intuīcijai, jo viņa vislabāk zina, kas viņas bērniņam patīk.

Valodas attīstību veicina  sarunas ar bērnu, dziedāšana, skaitāmpanti, darbošanās ar pirkstiņiem (kreļļu vēršana, ravēšana, lego kluču likšana, darbošanās ar dabas materiāliem – smiltīm, zīlēm, akmentiņiem u.c.), grāmatu lasīšana un izlasītā pārrunāšana, elpošanas un pūšanas vingrinājumi,  zilbju, burtu, skaņu rotaļas, garšas, taustes, redzes, dzirdes attīstīšana.


Vēlams ieklausīties klusumā. Aizvērt acis un ieklausīties apkārt skanošajā (putnu čivināšanā, durvju čīkstēšanā, soļu skaņā utt.), atkārtot izplaukšķināto ritmu vai nosauktās zilbes, atrast vienādi skanošos trauciņus.

Jauka arī sen zināmā "kuģu lādēšana", kad jāsauc vārdi, kas sākas ar doto skaņu. Tikai šajā rotaļā jau no pirmās reizes svarīgi ievērot arī īsos un garos patskaņus, piemēram, saucot vārdus ar a – "ābols" nederēs, jo sākas ar ā.

Lai bērnu nepārstimulētu un nepārslogotu, jāvēro viņa reakcija. Zīdainis novērsīs acu skatienu, lielāks bērniņš sāks darīt ko citu. Tad rotaļa nekavējoties jāpārtrauc.