Kā tikt galā ar šaubām par otru bērniņu?

Kā tikt galā ar šaubām par otru bērniņu?

29. Oct 2011, 13:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda māmiņa griezusies pie Māmiņu Kluba ar jautājumu par to, kā tikt galā ar šaubām par otru bērniņu. Savos ieteikumos šajā situācijā dalās psiholoģe Diāna Zande.

 

Jautājums:

 

Es ļoti vēlos otru bērniņu, bet vīrs tā kā bremzē. Tomēr tajā pašā laikā- jo es vairāk vēlos, jo vairāk sanāk uzdot sev jautājumu par to, vai spēsim izaudzināt vai tiksim galā ar naudas lietām. Laikam jau ir kā darba biedrene saka, ka vēlos būt visā perfekta un, kad paskatās uz ģimenēm, kurās aug 8-9 bērni, saprotu, ka var izaudzināt arī šādi bez lieliem naudas līdzekļiem un visi ir paēduši un izskoloti. Kā lai tieku galā ar šaubām, jo manai pirmajai meitiņai ir 5 gadiņi un viņa visu laiku prasa māsiņu.

psiholoģe, mg.psych. Diāna Zande


Ja viens no partneriem pašreiz ir noskaņots pret vai ir neitrālā pozīcijā par otru bērniņu, būtu savā starpā jāaprunājas un jānoskaidro- Kāda ir partnera nostāja par bērniem vispār? Cik, viņaprāt, būtu optimālais skaits? Kad ģimenē varētu ienākt vēl kāds bērniņš?

 

Šis jautājums būtu jārisina tieši starp partneriem, nevis iesaistot pirmo bērniņu, jo bērns ir divu pieaugušu cilvēku lēmums, jo tieši viņi bērniņu audzinās, nevis jāpakļaujas tikai uz to, ka meitiņa vēlas māsiņu.

 

Runājot vēl par māsiņas vēlmi pēc vēl viena bērniņa, jājautā sev- kāpēc viņa tā domā? Iespējams, ka viņai ir kādi priekšstati par to, cik jauki tas būs, kā visi varēs kopīgi rotaļāties, būs kopīgas nodarbes, tomēr ir skaidrs, ka sākumā, kamēr bērniņš būs pavisam mazs, viņš tikai ēdīs un gulēs.

 

Apspriežot šaubas par naudas lietām, tad bērniņam nemaz tik daudz nevajag, jo lielākā daļa lietu nav par naudu nopērkamas. Protams, ir vajadzīgs apavi, apģērbs, pārtika, autiņbiksītes, tomēr arī šīs lietas ir dažādās cenu kategorijās un ir jāsaprot, ko mēs saprotam ar vārdu "drēbes". Vai tas būs pašas dārgākās? Vai tās būs pašas labākas? Mūsu laikos laikam svarīgāk ir tas, ka drēbes ir gaumīgas un tīras.

 

Ja pāris nezina, kurus jautājumus uzdot un kā runāt vienam ar otru, atšķetinot jautājumu par bērniem ģimenē, tad šis būtu īstais brīdis, kad patiešam ir vērts aiziet uz vienreizēju psihologa konsultāciju, kas kā vidutājs palīdzētu šos jautājumus izrunāt.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Ja Tev ir divi vai vairāk bērniņi, padalies pieredzē, kā Tu saņēmies nākamajam mazulim!