Kā paskaidrot, ka tēta nav

Kā paskaidrot, ka tēta nav

04. Jul 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna vecāki nedzīvo kopā, bet trīs gadus vecais dēls sāk izrādīt interesi par to, kāpēc viņam blakus nav tēva, kā pareizi izrunāt šo tēmu ar bērnu, paskaidros psiholoģe Diāna Zande.

Jautājums

Nezinu, ko iesākt. Esmu vientuļā māte, viena audzinu savu 3 gadus veco dēlu. Esmu viena jau no paša sākuma un ar bērna tēvu nav pilnīgi nekāda kontakta. Mazais iet bērnudārzā un redz, ka tur citiem bērniem ir abi vecāki. Mazais ir dzirdējis, kā citi bērni stāsta, ka grib pie tēta, un tad nu tagad, reizēs, kad bērnam ir skumji vai uznāk kašķītis, viņš arī sāk prasīt tēti. Es nezinu, ko un kā, lai atbild pareizi, jo arī man pašai sāp, ka dēliņa dzīvē nav pašlaik šī tik ļoti svarīgā cilvēka.

Atbildi sniedz psiholoģe Diāna Zande:

Māmiņai nav jāpaskaidro, ka "viņai pašai arī sāp...", bet ir jāpastāsta, ka tētis ar ģimeni nedzīvo. Dažiem bērniem tētis dzīvo kopā ar viņiem, bet citiem - nē. Un nav tā, ka šīs mammas bērnam NAV tēta - viņam IR tētis - par to cilvēku arī izsāstiet - parādiet foto.

Nevajag bērnam melot, ka tētis viņu ļoti mīl, tikai nevar atbraukt. Varat tā arī teikt - dažreiz ir tā, ka tēti nesatiekas ar saviem bērniem, bet es esmu ar Tevi kopā un rūpēšos par Tevi no visas sirds,jo mīlu Tevi.

Patiesībā - uz pieaugušajiem grūtiem jautājumiem mazuļi prasa tikai skaidras atbildes. Ja par šo tematu ģimenē netiks runāts, veidosies noslēpums jeb "aizliegtais sarunu temats" , kas nesekmē puikas attīstību. Jā, un ir labi, ja puika laiku pa laikam tiekas ar pieaugušiem vīriešiem - opītis, treneris.

Vai tev ir pieredze šajā jautājumā? Padalies tajā!

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.