Kā palīdzēt bērnam pielāgoties citai laika joslai?

Kā palīdzēt bērnam pielāgoties citai laika joslai?

04. Jan 2012, 15:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Plānojot ceļojumu ārpus valsts un šķērsojot vairākas laika zonas un ņemot līdzi bērnus, jāpadomā par to, kā veiksmīgāk palīdzēt bērnam pielāgoties citai laika joslai. Kā to veiksmīgāk izdarīt? Stāsta pediatre Anna Birka.

 

Ceļošana ar mazuli var būt diezgan apgrūtinoša, sevišķi, ja runa ir par pielāgošanos dažādām laika zonām. Tomēr ir pāris lietas, ko mēs, vecāki, varam darīt, lai to padarītu vienkāršāku.

 

Pielāgojieties jaunajam laikam. Dažas dienas pirms došanās ceļā, pielāgo mazuļa ikdienas režīmu jaunajai laika joslai- stundu vai divas uz priekšu vai atpakaļ. Ja jūs dodaties uz rietumiem, tas nozīmē, ka mazulim jāiet gulēt vēlāk un no rītiem viņš agrāk jāpieceļ. Ja plānojat doties uz austrumiem, tad mazulis pāris vakarus jāliek gulēt ātrāk un arī no rītiem jāpadomā ātrāk. Neaizmirsti arī parūpēties par pusdienlaika pielāgošanu.

 

Izvēlies gudri ceļošanas laiku. Izvēloties ceļošanas laiku,paturi prātā mazuļa gulēšanas režīmu. Ja ir iespējams, izvēlies lidojumu, kas nosēžas vēlā pēcpusdienā vai vakarpusē, lai mazulis varētu doties pie miera kā ierasts. Izvairies no vēliem lidojumiem, kas pārbīdīs Tava mazuļa gulēšanas režīmu par vairākām stundām. Iesēžoties lidmašīnā, uzregulē pulksteni pēc jaunās laika zonas un pielāgo tam arī mazuļa režīmu.


Kad esat sasnieguši galamērķi, ļauj mazulim pielāgoties jaunajam režīmam. Lai gan mazuļa “iekšējais pulkstenis” var teikt, ka ir vakars, nodarbini viņu pa dienu, šādi pielāgojoties jaunajam režīmam. Lai veiksmīgāk pielāgotos jaunajai laika joslai, pavadiet pēc iespējas vairāk laika laukā vai gaišās telpās.


”Pētījumi rāda, ka pieaugušajam ir nepieciešamas aptuveni 3 dienas, lai pilnībā pielāgotos jaunajai laika zonai. Atkarībā no tā, cik regulārs ir Tava mazuļa režīms, tas var prasīt mazāk vai vairāk laika, lai pielāgotos.



Ja arī Tu ar ģimeni un mazuli esat ceļojuši pa dažādām laika joslām,pastāsti, kā palīdzēji mazulim pielāgoties!

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv