Kā mājās izvingrināt mazuli

Kā mājās izvingrināt mazuli

27. Nov 2009, 09:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir laiks, kad daudzi sāk pievērsties fiziskām aktivitātēm, tāpēc piedāvājam dažas idejas, kā mājās izvingrināt savus mazos un izkustēties kopā ar viņiem.

 

Ikvienam bērnam katru dienu vismaz 30 minūtes ir jāpavada fiziskās aktivitātēs.

 

Lai gan kustības palīdz attīstīties lielākajai daļai ķermeņa sistēmu, vistiešāk tās ietekmē skeleta-muskuļu sistēmas attīstību. Jo vairāk kauli tiek noslogoti, jo stiprāki un izturīgāki tie kļūst.

 

Regulāras fiziskās aktivitātes palīdz novērst liekā svara problēmas, stiprina organismu, pasargājot bērnu no dažādām saslimšanām, palīdz iepazīt un iemīlēt savu ķermeni. Turklāt jebkāda veida kustību aktivitātes uzlabo garastāvokli un pašapziņu, kā arī māca sadarboties ar citiem, kas noder, lai iegūtu jaunus draugus.

 

Pie ikdienas aktivitātēm vērts atzīmēt rotaļu laukumus, kas šodien ir gana plaši un krāsaini un kur mazulis var kāpt, līst, lekt, šļūkt. Taču vecākiem jāpievērš uzmanība, vai rotaļu laukums ir drošs un kāda ir traumu gūšanas iespējamība tajā.

 

Fizioterapeite Digne Vanaga atzīst, ka ikdienas aktivitātes, kur bērns skrien, lec un dauzās ir labas, taču ir vērts pievērst uzmanību atsevišķam vingrojumu kompleksam no divu gadu vecuma, kas ļauj nostiprināt stāju, vēderpresi, muguru un kājas. Šis vingrojumu komplekss ir domāts, lai nostiprinātu muskulatūru, saites un locītavas, taču, ja strādā muskuļi, tad arī mugura un kājas ir spēcīgas.

 

Lai varētu sākt vingrot, nepieciešams kārtīgi iesildīties ar dažādiem stiepšanās vingrinājumiem.

 

Sakrusto kājas un pašūpo laiviņā. Tā tiek iesildīti kāju muskuļi.

 

Pastiepjoties ar rokām augšup, tiek iesildīta muguras muskulatūra.

 

Tālāk paceļ labo roku un noliecas pa kreisi, pēc tam izstiepj kreiso roku un noliecas pa labi, iesildot sānus. Visbeidzot noliecas un pastiepjas uz priekšu, iesildot kāju un muguras muskulatūru.

 

Tā kā fiziskās aktivitātes nodrošina daudzu organisma sistēmu attīstību, ļoti svarīgi bērnam ir piedāvāt pēc iespējas dažādas kustību aktivitātes – soļošanu, skriešanu, līšanu, lekšanu, rāpošanu, rāpšanos, mešanu.

 

Tā tiek attīstīta bērna koordinācija, ātrums, izturība, spēks un veiklība.

 

Staigājot uz pirkstgaliem vai papēžiem un stiepjoties uz augšu, tiek trenēta gan vēderprese, gan mugura, gan arī mazās pēdiņas, kas divu, trīs gadu vecumā ir ļoti būtiski. Pareizi attīstot tās, vēlāk mūsu mazajam būs lielākas iespējas izvairīties no dažādām muguras problēmām.

 

Lai trenētu muguras muskulatūru, ir vairāki vingrojumi. Var apgulties uz vēdera un ar taisnām rokām stiepties augšā. Pēc pāris izturētām sekundēm nolaižas lejā un vēlreiz pastiepjas. Lai variētu vingrojumu, var atcelt rokas un kājas un imitēt peldēšanas kustības.

 

Tālāk noguļas atkal uz vēdera un ar rokām aizķer kājas, stiepjoties uz augšu. Iztur pāris sekundes, nolaižas sākuma pozīcijā uz vēdera un pēc mirkļa atkal atkārto.

 

Lai trenētu arī līdzsvara izjūtu, bērns nostājas četrāpus uz ceļiem un pamīšus atceļ vienu roku un kāju. Atkal iztur nelielu brīdi un atgriežas sākuma pozīcijā.

 

Kurš gan neatceras vingrojumu zosu gājiens, kas pamatīgi nogurdina kāju muskulatūru. Arī savam bērnam šajā vingrojumu kompleksā vari iekļaut šo aktivitāti – bērns notupjas un ar taisnu muguru tupus iet uz priekšu.

 

Labs vingrojums, lai stiprinātu roku muskulatūru un trenētu drosmi, ir ķerras braukšana, kad pieaugušais tur bērnu aiz kājām un bērns ar rokām balstoties uz grīdas virzas uz priekšu.

 

Lai pakāpeniski beigtu fiziskās aktivitātes, pēc vingrošanas, tāpat kā pirms tās, noteikti ir jāizstaipās- apsēžas pretī savam mazajam, saliek pēdiņas kopā un pamīšus noliecas uz priekšu.

 

Vingrojumus kopā ar mazo vajadzētu veikt vismaz trīsreiz nedēļā, īpaši, ja bērns neapmeklē dārziņu vai kādas fiziskās nodarbības.

 

Tā kā lielākā daļa ieradumu veidojas jau mazotnē vecākiem savs bērns jāradina pie aktīvas atpūtas jo ātrāk, jo labāk. Un vingrošana kopā ar bērnu vienmēr vairāk ir kā rotaļa. Pat, ja mazajam ir sagatavota nopietna vingrošanas programma, viņš vairumā gadījumu ieviesīs tajā savas korekcijas, bet, mēģinot bērnam kaut ko uzspiest, ir iespējams panākt vienīgi pretestību.

 

Lai izdodas!