Jogot kopā.

Jogot kopā.

07. Aug 2012, 18:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tā ir fantastiska, neaizmirstama un ne ar ko nesalīdzināma, brīnišķīga pieredze! Jaunā māmiņa jogo kopā ar mazuli. Tāpēc, ka viņi sākumā ir nešķirami, viņi vairs nav "divi vienā", bet viņi ir "divi-kopā".

 

Es ļoti izbaudīju jogas nodarbības kopā ar mazuli: vispirms nesteidzīgs "nāciens" uz jogas nodarbību slingā (tuvu, tuvu kopā), kura sākumā viņš pēta apkārtni un uzmanīgi klausās, bet pēc pirmā nostaigātā kvartāla jau ir saldi iemidzis. Un tad es turpinu mūsu abu kopīgo ceļu "viena", lēni risinot savas domas, gatavojoties nodarbībai un nožēlojot, ka to kvartālu līdz jogas studijai ir tik maz un viņš būs jāmodina augšā. Bet viņš neprotestē, jo tā ir jauna, interesanta pieredze - dažādu vecumu bēbīši apkārt, dažādas skaņas un mīļā mamma tepat blakus.

 

Ir interesanti, ka tikmēr, kamēr mammas jogo, bērni apkārt kūņojoties, veido pirmās attiecības. Ir tik interesanti vērot, kurš bēbis ar kuru grib draudzēties, kurš no kura labprāt visu "aizņemas", kuru interesē "kolēģa" mamma. Ļoti interesanti. Šajās kompānijās var novērot pirmās vienpusējās un neatbildētās jūtas, kā arī pirmās draudzības, kad ir tik labi vienkārši gulēt blakus un kopā cilāt kājas. 

Mamma mazuli savā jogas nodarbībā var iesaistīt kā vēlas: vingrojumu laikā viņu pabužināt, apmīļot vai parunāties, izvēlēties par savu "atbalsta" punktu, uz ko koncentrēties, vai cilājot, izmantot mazuļa svaru, lai palielinātu savu fizisko slodzi. Pēdējais ir interesanti abiem, jo salīdzinoši īsākā laikā ar vienu vingrinājumu var panākt lielāku efektu, un mazulis jūtas izklaidēts.

 

Tomēr lielākais labums no šādas kopīgas jogošanas ir kopējais piedzīvojums, attiecību veidošana un izkopšana, vienam otra iepazīšana un, pavisam praktiski, jaunā māmiņa arī apgūst jaunas pozas, kā mazuli turēt, kustināt. Dažreiz šādu nodarbību beigās māmiņas arī izvingrina mazuli (palīdz viņam jogot). Tas it kā liekas tikai "godīgi", tomēr mums jāņem vērā, ka mazulim šī ir bijusi visai intensīva pieredze un viņš, visticamāk, vairs nebūs pareizajā omā, lai tagad kolektīvi nodarbotos ar mazuļu jogu. Mums tas noteikti jārespektē.

 

Mājās, divatā, bērniņš noteikti būs daudz atsaucīgāks un paldies par jauko jogas nodarbību pateiks ar saldu divu, trīs stundu garu miegu, kura laikā jaunā māmiņa var vai nu pagulēt, vai izdarīt daļu no darbiem, kas mājās it kā ir obligāti jāpadara. Kad mani bērni bija tik mazi, es šo ieteikumu neņēmu vērā, bet ieteikums ir zelta vērts un ir tāds: kamēr mazulis guļ, māmiņa atpūšas (guļ, lasa, meditē, dirn dušā vai vannā), nevis mazgā, slauka un vāra. Es nezinu, kāpēc pasaule ir tā iekārtota, ka visas pieredzējušās māmiņas VIENMĒR jaunajām to iesaka, un visas jaunās NEKAD to neņem vērā.

 

Labi, kur mēs palikām? Tātad joga divatā ar mazuli. Nevajag nekādas ilustrētās instrukciju grāmatas, tās neko par tavu bērnu un tevi nezin. Tu savu bērnu zini, jūti un saproti vislabāk. Tu noteikti jutīsi, redzēsi un sapratīsi, ko viņš vēlas un kas viņam nepatīk. Tāpēc noskaņojies (varbūt kāda viegla, iedvesmojoša, klusināta mūzika, varbūt svece?), radi siltu, drošu un netraucētu vidi, kurā tu palīdzēsi savam bērnam izkustēties, mazliet viņu pamasēsi (vai pamurcīsi, pabužināsi un samīļosi), acīs skatoties parunāsies vai padziedāsi, tad novannosi un pēc vieglas maltītes, kas sastāv no piena, viņš saldi aizmigs. Un tev būs brīvs brīdis. Ideāli, ja šo visu var izveidot par ikdienas rituālu, tad visiem būs labāk un mierīgāk.

 

Ļoti īpaša pieredze ir jogot kopā ar mīļoto vīrieti. Ļoti īpaša. Ja gaidi bērniņu, kopā jogošana vīrietim iedos vismaz aptuvenu priekšstatu (vai blāvu ideju), "par ko šeit ir runa" - par to, cik smalka, trausla enerģija te mijas ar grandiozām ķermeņa un dzīves pārmaiņu gaidām, kad sieviete te ir un te atkal vairs nav noteicēja par savu ķermeni un gara stāvokli. Ja pāris apguļas uz sāniem (kā divas karotes), jaunais tēvs uzliek grūtniecei roku uz punča un viņi abi kopā paelpo bērniņam... tā ir tik intīma pieredze. Tā ir tāda sajūta, ka te atkal ir noticis brīnums! Tepat blakus, starp šiem diviem, kuri gaida ierodamies SAVU trešo.



Tomēr, ja negaidi bērniņu, jogot kopā ar savu vīrieti arī ir brīnišķīga, intensīva un intīma pieredze. Jogi Badžans (vīrs, kurš pasauli iepazīstināja ar Kundalinī jogu, kura līdz tam bija slepena valdnieku un vareno joga) ir teicis, ka burvju atslēdziņa strīdā vai attiecību krīzē ir domāt un teikt: es tevi mīlu, tu man patīc, es redzu tavu dvēseli. Kopā jogojot tu redzi otra dvēseli, un tas ir daudz intīmāk par seksu, kopīgu kredītkarti vai atklāsmi par kādiem-tur "skeletiem skapī".

 

Tad, kad es būšu mazliet vecāka un gudrāka, es noteikti vadīšu pāru jogas nodarbības. Šādas nodarbības ir brīnišķīgs līdzeklis, lai divus dzīves, bērnkopības un kredītsaistību nogurdinātos mazliet uzprišinātu un viņos atdzimtu tās uguntiņas, kurām pateicoties tapa šī savienība.



Pavisam, pavisam īpaša ir jogošana kopā ar mammu, bet, ja pierunāsi pievienoties arī māsu vai meitu, tad jūsu dzimtu un mīļos atbrīvosiet no visa sliktā 7 paaudžu garumā pirms un pēc jums (kopā tātad jūs variet ietekmēt 14 paaudzes! parēķini, kas tā ir par enerģiju!). Protams, latviešu valodā vārds jogošana neko skaidri nepasaka un katrā rindkopā es ar šo vārdu domāju kaut ko mazliet citu. Bet vienosimies par to, ka tas ir ceļš uz apzinātu dzīvi, uz iekšēju un/ vai ārēju harmoniju, bet līdzekļi var atšķirties. Arī divas draudzenes var kopā jogot: var apmeklēt jogas nodarbību kopā, izvingroties, pameditēt, pēc tam apmainīties ar iespaidiem. Bet Kundalinī jogā ir speciāli vingrojumi un meditācijas, kuras ir domātas pārim: par šādu kopā jogošanu tad nu es te runāju.



Nu un vēl viena brīnišķīga lieta ir jogot, meditēt kopā grupā! Tad visu dalībnieku enerģija nevis summējas, bet reizinās!:) Fantastiskas ir sieviešu grupas meditācijas, kuras veic 11 sieviešu grupa pilnmēness laikā. Rīta nodarbībās, kopīgi skandējot mantras, patiešām fiziski var izjust, kāds ir vārda spēks. Vārds ir vibrācija, vibrācija ir viss. Ja mantras skandē kopā, turklāt līdzīgi domājoši cilvēki - tā ir tāda fiziska, garīga un dvēseliska pieredze, kuru es novēlu piedzīvot. Visi, kas ir bijuši uz jogas nodarbībām, zina, ka fiziski nesalīdzināmi vieglāk vienu un to pašu vingrojumu ir taisīt kopā grupā. Kad es mācījos un mums uzdeva mājās veikt atsevišķas krijas 40 dienas pēc kārtas, es biju pārsteigta atklājusi, kāda atšķirība ir veikt vienu un to pašu vingrojumu vienai vai kopā ar citiem. Kopā skandējot mantras efekts ir vēl "pamanāmāks", "fiziski" jūtams gaisā.



Nav svarīgi - viena vai kopā ar kādu, sāc, ja vēlies, un visi šķēršļi atkāpsies! Jo arī domas ir vibrācija - kā tu "vibrēsi", tā apkārtējie atbildēs. Ideāli, ja izdodas "uz viena viļņa". Lai izdodas!:)

 

Agnese Guļāne, Kundalinī jogas skolotāja

Vairāk par jogas centru lasi šeit!>>