Jauna metode tava bērna psiholoģiskajai veselībai!

Jauna metode tava bērna psiholoģiskajai veselībai!

02. Apr 2012, 19:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Drāmas terapija ir Latvijā jauna terapijas metode, kas sevī ietver drāmas, mūzikas, mākslas un kustības elementus. To var pielietot ne tikai pieaugušo, bet arī dažādu psiholoģisko problēmu risināšanā bērniem. Ar drāmas terapiju iepazīstina terapeite Anna Šteina!

 

Kas tā ir – drāmas terapija?

Drāmas terapijā mērķtiecīgi tiek izmantoti drāmas un teātra elementi – lomu spēles, stāsti, pasakas, metaforas, sapņi, maskas, grims, dažādi priekšmeti, lelles, fotogrāfijas, video, lai sasniegtu konkrētus, izvirzītus terapeitiskus mērķus.

Šī terapija piemērota arī bērniem un tās sesijas var sākt apmeklēt no piecu gadu vecuma. Tā kā drāmas terapija ir vairāk verbāla, mazākiem bērniem (trīsgadīgiem, četrgadīgiem) vairāk atbilstošas būs mūzikas un deju kustību terapijas.

 

Ko šāda terapija dod?

„Piemēram, manā praksē terapiju ir apmeklējis hiperaktīvs puika. Ja pirmajā sesijā viņš uzmanību nevarēja noturēt ilgāk par pus minūti, minūti, tad jau ceturtajā sesijā mēs desmit minūtes sēdējām un spēlējām kārtis,” atceras drāmas terapeite Anna Šteina.  

 

Tāpat kā pieaugušajiem, arī strādājot ar bērniem, terapijas mērķis tiek izvirzīts, atkarībā no konkrētās problēmas. Jo tā ir dziļāka, jo soļi līdz mērķa sasniegšanai būs mazāki. „Man kā nepacietīgam cilvēkam uzreiz gribas izvirzīt lielus mērķus un tos sasniegt ātri. Arī man ir jāmācās pacietība! Piemēram, tad, ja pie manis uz terapiju ir atnācis šāds hiperaktīvs bērns, tad tas, ka viņš spēj noturēt uzmanību trīs minūtes, šim konkrētajam cilvēkam jau ir sasniegums,” skaidro terapeite.

 

Būtisks – ģimenes atbalsts!

Lai drāmas terapijā sasniegtie rezultāti būtu efektīvi, šajā procesā jāiesaistās arī bērna vecākiem! Par to pārliecināti gan psihologi, gan psihoterapeiti.

Tā kā bērna personība un attieksmes galvenokārt veidojas ģimenē, ļoti būtisks ir arī vecāku atbalsts konkrētā terapeitiskā mērķa sasniegšanā!

Tad, ja problēmas sakne netiek risināta ģimenē un atgriežoties mājās no sesijas pie terapeita, bērns atkal atgriežas ierastajā ģimenes sistēmā, kurā nekas nemainās (vecāki turpina izturēties tāpat, kā līdz šim), sasniegtajiem rezultātiem nav lielas jēgas.

Tādēļ vislabāk, ja terapijā var iesaistīt arī vecākus – vai nu strādājot ar viņiem un bērnu atsevišķi, vai arī ar visu ģimeni kopā!

 Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

 

Vai jau iepriekš esi ko dzirdējusi par drāmas terapiju?

07. Jun 2011, 17:53

Kaut kāda mācību priekšmeta ietvaros ir dzirdēts šis vārdu salikums - drāmas terapija, bet vairāk arī neko nezinu!