Īstais mirklis, kad doties ceļā ar bērnu

Īstais mirklis, kad doties ceļā ar bērnu

03. Feb 2010, 20:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piedzimstot mazulītim, klāt gan nāk daudz jaunu pienākumu un rūpju, tomēr vecāku hobiji un aizraušanās paliek. Ja mamma ar tēti ir kaislīgi ceļotāji, drīz vien viņiem atkal gribēsies doties tuvākā vai tālākā ceļojumā.

 

To, no kāda vecuma drīkst ceļot ar bērniņu un ko ņemt vērā, stāsta Tūrisma aģentūras "Impro ceļojumi" pārstāve Anda Vīksna un Bērnu slimnīcas Torņkalnā pediatre Maija Streiķe.

 

Vislabāk pirmo ceļojumu plānot tad, kad vecāki būs apraduši ar jauno lomu dzīvē un arī bērniņš būs apradis ar to, ka nu viņam mammas punča vietā ir citas mājas.

 

Pirmais dzīves mēnesis būtu jaundzimušajam ar māmiņu jāpavada savā vidē, neizraisot bērnam speciālus iespaidus ceļojot.

 

Teorētiski doties ceļā drīkst no astotās dzīves dienas, bet katrai ģimenei situācija jāizvērtē individuāli. Godīgi sakot – diez vai kāda māmiņa jau astotajā dienā pēc dzemdībām būtu gatava doties uz lidmašīnu, tomēr, ja mamma ir uz šādu soli gatava, ir svarīgi, lai pats mazākais ceļotājs būtu vesels un plānotais ceļojums tiktu saskaņots ar bērniņa ģimenes ārstu.

 

Kur ceļot?

 

Pirmais ceļojums ar bērnu varētu tieši būt  pa Latviju, Lietuvu vai Igauniju. Visērtāk ceļā būtu doties ar automašīnu, jo tad vecāki var arī apstāties un atpūsties tad, kad paši to vēlās. Jāatceras, ka mazulis nedrīkst ilgu laiku atrasties autosēdeklītī, tādēļ ik pa mirklim ir jāapstājas un jāatpūšas gan pašiem, gan bērnam.

 

Paši mazākie no vietas autosēdeklītī var pavadīt maksimums 2 stundas. Tad jau pienāk laiks barošanai un autiņbiksīšu maiņai!

 

Lielāki bērni jau var nosēdēt ilgāku laiku un vislabāk ir ceļot naktī, kad bērns guļ. Protams, ja ir plānots doties tālākā ceļā un bērnam būs ilgi jāsēž sēdeklītī, jāpadomā, lai autosēdeklīti varētu nolaist pēc iespējas horizontālākā stāvoklī.

 

Pavisam mazi zīdainīši noteikti visērtāk jutīsies kulbiņā – tikai vecākiem jāņem vērā, ka bērnu auto var pārvadāt tikai īpašās, auto piesprādzējamās kulbiņās.

 

Ko ņemt līdzi?

 

Ceļa somā noteikti jābūt visām pirmās nepieciešamības lietām, kas saistītas ar bērna aprūpi – autiņbiksītēm, dažādiem apģērbiem, ko mainīt atkarībā no laika apstākļiem, mitrām salvetēm utt.

 

Lielākiem bērniem, noteikti noderēs grāmatas, spēles un kaut kas, kas īsinātu laiku. Tāpat ceļa somā jāieliek kādi našķi, kas brīžos, kad gribas pagražoties, tiktu ņemti palīgā!

 

Gatavojoties specifiskiem ceļojumiem, piemēram, izbraucienam ar laivām, jāņem līdzi arī  īpašas lietas: pretodu līdzeklis, lietus plēve, gumijas zābaki. Tāpat ceļa somas saturs atšķirsies no transporta līdzekļa, ar kuru plānots doties ceļā.

 

Kad Tavs mazulis devās pirmajā ceļojumā?

veesma veesma 12. Feb 2011, 10:19

Nē, nav atļauts.