Infektologi informē par jauno gripu

Infektologi informē par jauno gripu

28. Jul 2010, 14:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien BKUS slimnīcā notika prese konferencē, kurā infektologi runāja par jauno jeb H1N1 gripu. Telefonintervijā vēlējāmies uzzināt Daces Gardovskas viedokli.

 

Kāda šobrīd ir situācija ar saslimstību ar gripu?

 

Pašreiz droši vien esat ievērojuši, ka kaimiņu un draugu bērni ir slimi. Tomēr situācija slimnīcās nav tik dramatiska.. No kopējā saslimušo skaita tikai 10% ir slimi ar gripu. Cilvēki slimo vieglā vai vidēji smagā formā un nav bērnu, kuri ārstētos reanimācijā.

 

Jā, tiesa plūsma slimnīcās ir diezgan paliela- vakar slimnīcā vērsās 100 akūtu slimnieku pēc palīdzības. Tomēr galvenais ieteikums ir nebaidīt bērnus par gripas iespējamību, kas bērnus vēl tikai vairāk sanervozē un iedveš pastiprinātas bailes.

 

Arī plašsaziņas līdzekļi šajā gadījumā spēlē nozīmīgu lomu, jo par cūku gripu pārsvarā parādās negatīvas ziņas.

 

 

Kāds būtu rīcības plāns, ja vecāki bērnam pamanījuši jaunās gripas simptomus?

 

Vēlreiz gribētos atgādināt, ka jaunā gripa H1N1 bērniem noris vieglā vai vidēji smagā formā un kopš vasaras 65 bērni ir nonākuši slimnīcā. Galvenais, ko vecākiem darīt, pamanot gripas simptomus- temperatūra, slikta pašsajūta, galvassāpes,  kaulu laušana, izvērtēt, vai bērns ir vedams pie ārsta vai uz slimnīcu. Ja bērnam ir elpošanas grūtības, tad bērnam nekavējoties vajadzētu doties uz slimnīcu vai izsaukt ātro palīdzību. Pārējos saslimšanu gadījumos, ja tiek novērota mazāka temperatūra un bērns ir saguris, jārīkojas kā ierasts pie šāda veida saslimšanām- gulēt un uzņemt lielu šķidruma daudzumu.

 

Īpaši nekādas zāles bērnam nevajadzētu dot. Tomēr, ja bērna pašsajūta neuzlabojas, var iedot paracetamolu. Nekādā gadījumā nedrīkst dot aspirīnu, jo šīs zāles rada diezgan smagas blakusparādības.

 

Ja Latvijā parādīsies jaunā vakcīna pret cūku gripu, vai vecākiem vajadzētu to izmantot un vakcinēt ģimeni?

 

Tas, vai vakcinēties vai nevakcinēties, ir jāizšķir katram vecākam un katrai ģimenei atsevišķi, konsultējoties ar ģimenes ārstu, jo katrs gadījums būs individuāls. Tā ir jauna vakcīna, kas nav pietiekami izmēģināta un iegūti rezultāti. Tomēr tajā pašā laikā nevajadzētu vakcīnu uztvert kā biedu, jo tās pamatuzbūve veidota jau iepriekšējos etapos, balstoties uz citiem gripas vīrusiem.

 

Ja runā konkrēti par Latvijas gadījumu, tad jāsaka, ka vakcīna visiem noteikti nepietiks, tomēr bērni ir prioritāte un viņi vakcīnu saņems vispirms.