Ieteikumi jaunās (cūku) gripas saslimstības izplatības mazināšanai

Ieteikumi jaunās (cūku) gripas saslimstības izplatības mazināšanai

08. Jul 2010, 14:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija apzinās gan gripas, gan jaunās (cūku) gripas nozīmību un aicina atbildīgi izturēties pret savu un apkārtējo cilvēku veselību. Tas nozīmē, ka cilvēkiem, kuriem ir augsta temperatūra nevajadzētu doties uz darbu, mācībām vai sabiedriskiem pasākumiem. Saslimšanas 2-3 dienu laikā kļūst skaidrs, vai tā ir vienkārša saaukstēšanās vai jaunā (cūku) gripa.


Ģimenes ārsti iesaka darba devējiem būt uzmanīgiem un nelikt nākt uz darbu slimiem - pat, ja viņiem nav slimības lapas. Daudzās valstīs, piemēram, ASV un Lielbritānijā, lai novērstu gripas izplatīšanos pacientiem, kuriem ir gripas simptomi, tiek lūgts palikt mājās un sazināties ar ārstiem pa telefonu.


Līdz šim lielākā daļa saslimšanas gadījumu ar jauno (cūku) gripu ir bijuši vieglā formā, tāpēc svarīgākais ir pareizi rīkoties saslimšanas gadījumā. Nav nepieciešams steigties veikt analīzes, svarīgākais ir pirmās 2-3 dienas palikt mājās, lietot daudz ūdens un tējas, kā arī medikamentus, kas samazina temperatūru, piemēram, iburpofēnu un paracetamolu. Nevajadzētu lietot aspirīnu (bērniem līdz 16 gadiem to nevajadzētu lietot arī citu saaukstēšanās saslimšanu gadījumā). Nepieciešams ir vēdināt telpas un bieži mazgāt rokas. Pacientiem, kuriem ir ''tekošs'' deguns un klepus, vēlams lietot sejas masku, kā arī sejas maskas lietošanu izvērtēt piederīgajiem un ārstniecības iestāžu darbiniekiem.


Līdz šim vairāk ar jauno (cūku) gripu slimo bērni un jauni cilvēki, vecāka gada gājuma cilvēkus šī infekcija skar retāk. Visbiežākā komplikācija ir pneimonija.


Jaunās (cūku) gripas simptomi raksturojas ar augstu temperatūru virs 38 grādiem un diviem vai vairākiem no sekojošiem simptomiem:


- Netipisks nogurums;

- Galvas sāpes;

- Iesnas (izteikti tek deguns);

- Kakla sāpes;

- Elpas trūkums un klepus;

- Apetītes zudums;

- Muskuļu sāpes;

- Caureja vai vemšana.


Pacientus vajadzētu lūgt palikt mājās un ierobežot kontaktus ar apkārtējiem, nav pareizi uzreiz doties uz ārstu praksi. Pacientam un ārstam ir jāsazinās pa telefonu un jāturpina ārstēšanās mājās, lietojot daudz ūdens un tējas, kā arī temperatūru samazinošos preparātus, kas jau bija minēti iepriekš. Ja ir pasliktināšanās, ģimenes ārstam ir jāizvērtē nepieciešamība uzsākt pretvīrusu terapiju vai nosūtīt pacientu uz slimnīcu. Šāda prakse sevi ir jau attaisnojusi daudzās valstīs, piemēram, ASV un Lielbritānijā.

 

4.novembrī reģistrēti vēl pieci jaunās gripas slimnieki

04. Nov 2009, 22:09

oi man tagad ir ļoti līdzīgi simptoni,vienīgais nav vemšana un caureja...rīt iešu pie ārsta ceru ka nebūs gripa☹

Muuna Muuna 04. Nov 2009, 14:57

njā, pazīmes neko daudz neatšķiras no parastās gripas vai smagākas saaukstēšanās. Jācer, ka neviens tāds blakus netrāpīsies...