HPV vakcīna padara meitenes piesardzīgākas pret seksu

HPV vakcīna padara meitenes piesardzīgākas pret seksu

27. Jun 2010, 14:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc Mančesteras Universitātes pētījuma datiem, gandrīz 80% meiteņu, kas saņēmušas vakcīnu pret dzemdes kakla vēzi, divreiz vairāk uztraucas par risku, ko sagādā nodarbošanās ar seksu.

 

Pētījums parādīja, ka, neskatoties uz iepriekšējiem pieņēmumiem, ka vakcīna pret dzemdes kakla vēzi varētu veicināt seksuālās dzīves uzsākšanu agrākā vecumā, lielākais vairākums iezīmēja seksa riskus. Pētījumā arī atklājās, ka vecāku atbalsts ir ļoti būtisks vakcīnas programmas īstenošanai – 42% no meitenēm, kuru vecāki atteicās no vakcīnas, patiesībā ļoti to vēlējās. Savukārt 10% no vakcinētajām meitenēm to nevēlējās.

 

Pētījuma autore Loreta Brabina sacījusi: „Šis ir pirmais ieskats, kā meitene nolemj, vai vakcīna ir svarīga un kas viņu ietekmē lēmuma pieņemšanā. Meitenes lielā mērā ietekmē sarunas ar vecākiem, līdz šim arī tēviem ir bijusi īpaši svarīga loma programmas panākumiem. Vienīgais, kas meitenēs viesa šaubas par vakcīnas nepieciešamību, bija bailes no adatām un tas, cik ļoti tas sāpēs. Dažas meitenes arī bija dzirdējušas baumas par blakusefektiem no medijiem un vecākiem. Interesanti šķiet mediju pieņēmumi, ka vakcinētas meitenes agrāk uzsāk seksuālo dzīvi. Patiesībā vakcīna liek vairāk apzināties risku, kas izriet no nodarbošanās ar seksu.”

 

Zinātnieki aptaujāja 500 meitenes 12 un 13 gadu vecumā, kurām tika piedāvāta iespēja vakcinēties pirms vakcīna bija pieejama visā valstī. Lai gan 79% atzina, ka vakcīna atgādina par seksa riskiem, 14% uzskata, ka pirms vakcīnas viņām bija vairāk riska.

 

Gandrīz 4 no 5 meitenēm atbildēja, ka pirms vakcinācijas apspriedušas tā nepieciešamību ar vecākiem. 93% meiteņu uzskata, ka vakcinēšanās parāda, cik nopietni meitenes attiecas pret savu veselību un 54% uzskata, ka vakcīna bija nozīmīga tieši viņām.

 

Vēža pētījuma centra direktore Leslija Valkere sacīja, ka neskatoties uz briesmu stāstiem, šis pētījums liecina, ka HPV vakcīna varētu meitenes padarīt piesardzīgākas pret seksu. Viņa arī piebilda, ka vakcīna pret dzemdes kakla vēzi ir nozīmīgs solis, lai nepieļautu dzemdes kakla vēža izplatību Lielbritānijā, tomēr šī akcija būs veiksmīga tikai tad, ja būs pietiekama atsaucība.

 

Vairāk informācijas: Pētījums par pusaudžu pieredzi ar cilvēka papilomas vīrusa vakcīnu Mančesteras Universitātē. Brabin et al. British Journal of Cancer. Oktobris 2009.