Govs pienu ikdienā - tikai pieaugušiem bērniem!

Govs pienu ikdienā - tikai pieaugušiem bērniem!

22. Aug 2010, 17:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna maltīte pēc 1 gada vecuma jau ievērojami atšķiras no zīdaiņa barības, neskatoties uz to, ka daudzi mazuļi vēl turpina saņemt mātes pienu arī pēc pirmās dzimšanas dienas. Pareiza ēdināšana ir svarīgs priekšnoteikums bērna labai veselībai, it īpaši svarīgi to ievērot ir mazuļa pirmajos dzīves gados, jo bērna organisms šajā periodā ļoti intensīvi aug un līdz ar to pilnveidojas arī tā funkcijas, palielinās mazuļa izziņas un kustību aktivitāte, pieaug nepieciešamība pēc enerģijas.

 

Dace_Karklina

 

Dace Kārkliņa, speciāliste bērnu uztura jautājumos


Piens un piena produkti ir viens no svarīgākajiem bērna organisma "būvmateriāliem", tāpēc tiem bērna ēdienkartē ir jābūt pietiekošā daudzumā. Bērnam atšķirībā no pieaugušā uzturs ir nepieciešams ne tikai, lai atjaunotu nolietotās šūnas audos, bet arī, lai veidotu jaunas. Bez olbaltumvielām pienā un piena produktos ir daudz minerālvielu un bērnam nepieciešamu vitamīnu, tomēr piens no piena atšķiras, tāpēc ļoti svarīga ir pareiza piena izvēle. Lai arī šķiet, ka mazulis ir jau liels un var sēsties pie viena pusdienu galda kopā ar pieaugušajiem, vecākiem tomēr ir svarīgi zināt, ka govs piens, kādu pērkam veikalā, nav piemērots maza bērna organisma vajadzībām.

Vecumā no 1 līdz 3 gadiem strauji attīstās smadzenes, tāpēc bērnam jāsaņem šim procesam nepieciešamās aminoskābes un nepiesātinātās taukskābes. Šīs vērtīgās barības vielas bērnam pirmajos dzīves gados ir jāuzņem ar mātes pienu vai speciālu piena maisījumu, kurā tās iekļautas saskaņā ar bērna gremošanas sistēmas attīstības spēju tās asimilēt.

 

Turpretim tāda olbaltumvielu trieciendeva, kādu bērns saņem no govs piena un ar kādu mierīgi tiek galā pieauguša cilvēka gremošanas sistēma, var izraisīt slāpekļa satura paaugstināšanos asinīs un nevajadzīgi palielina bērniņa nieru slodzi. Pēc viena gada vecuma govs piens bērnam varētu vienīgi būt kā jaukta uztura sastāvdaļa (biezpiens, siers, jogurts). Tāpēc bērniem pēc gada vecuma mums ierastā govs piena vietā ir jāiekļauj piena maisījums. 

Māmiņām svarīgi zināt, ka arī tad, ja līdz gada vecumam bērniņš ir barots ar krūti, nav ieteicams uzreiz pāriet pie mums ikdienā ierastā govs piena. Ārstu – pediatru un uztura speciālistu ieteikums skan – vismaz līdz trīs gadu vecumam mazuļa ēdienkartē ieteicams iekļaut speciālos piena maisījumus, kuros bērna organismam nepieciešamās devās iekļautas viņa attīstībai nepieciešamās barības vielas, tai skaitā, olbaltumvielas, kalcijs, dzelzs, cinks, jods, vitamīni un nepiesātinātās taukskābes viegli asimilējamā formā, - vielas, kas tradicionālajā uzturā parasti ir par maz. Šie maisījumi speciāli radīti bērniem no 1 līdz 3 gadu vecumam un optimālā daudzumā satur visu labāko, kas nepieciešams mazulim, lai veicinātu augšanu, nenoslogojot bērna nieru darbību.

Mazuļi vecumā pēc 1 gada kļūst arvien aktīvāki. Viņi daudz spēlējas un vairāk kontaktējas ar citiem bērniem. Tieši tāpēc svarīga ir dabiskā imunitāte. Galvenās prasības bērna ēdienkartei, sasniedzot viena gada vecumu ir daudzveidība un pamatvielu - olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu, minerālvielu un vitamīnu, sabalansētība. Tāpēc nepieciešams maltīti kombinēt no piena maisījuma, dārzeņiem, siera, liellopu un putnu gaļas, olām, graudaugiem un miltu izstrādājumiem. Šo produktu ēdienus, kā arī augļus un putraimus bērnam ir jāsaņem katru dienu.

 

Augu eļļas un sviests nelielās devās jālieto katru dienu, jo tas satur būtiskas nepiesātinātās taukskābes un vitamīnus A, D, E un K. Savukārt pārmērīgs (piesātināto) dzīvnieku izcelsmes tauku patēriņš var izraisīt holesterīna līmeņa paaugstināšanos. Tāpēc dzīvnieku izcelsmes taukus, tai skaitā, govs pienu bērniem pirmajos dzīves gados vēlams lietot prātīgi, rekomendē ārsti.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Manam bērnam ir pusotrs gads, ikdienā uzturā vairs piena maisījumu tikpat kā nelietojam, neredzu īsti vajadzības, bet paku govs pienu arī baidos dot (dodu pārsvarā skābpiena produktus), jo kā iedod govs pienu, tā viņam sāp vēderiņš un vispār sākas vēdera izejas problēmas!

Piekrītiu, ka govs piena sliktums ir pārspīlēts un tiešām, arī maisījumiem vajadzīgs savs tirgus, bet nav viennozīmīgi arī tas, ka bērni var dzert parasto pienu bez nekāda ierobežojuma.

02. Dec 2009, 00:06

Tas ir atkrīgs no ta vai cilvēkam ir vai nav alerģija...Mums ģimenē nevienam nav alerģijas, tapēc dzeram un lietojam govs pienu ēdienu gatavošanai...Arī mazā (1g.4mēn.) ir pamēģinājusi un nav ne vainas...viss kārtībaa......😀😀😀

01. Dec 2009, 21:30

mana meitiņa arī ir apmēģinājusi govs pienu un nekādu alerģiju neesam manījuši..bet pagaidām nedodu lielos daudzumos,jo kad varu putras pieberu klāt maisījumu😀

01. Dec 2009, 17:16

Es piekrītu raksta autoram-mēs arī nedevām pienu līdz 3 gadu vecumam.

01. Dec 2009, 17:12

Nezinu!Manai Martai gads un trīs.Govs pienu pa bišķim dodu jau kādu laiku,putras vāru govs pienā.Mums nav nepanesības,nav nekādas alergijas vai tamlīdzīgi.